Info

Broj metalskih radnika u BiH naglo opada

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prije rata u BiH bilo je 224 hiljade zaposlenih u metalskoj industriji, krajem 2013. bilo ih je 200.000 manje.

Svjetska ekonomska kriza i privatizacija – nanijeli su težak udarac metalskoj industriji Bosne i Hercegovine.

Broj radnika i obim proizvodnje se stalno smanjuju. Česti su i štrajkovi zbog neisplaćenih plata i doprinosa.

Fabrika cijevi UNIS iz Dervente privatizirana je prije 13 godina. Proizvodnje nema gotovo godinu, izvještava Ljiljana Smiljanić, reporterka Al Jazeere.

Radnici su nedavno, nakon štrajka, dobili platu za januar prošle godine, a tražili su i da rade.

“Radujem se tako nečemu, jer mi jedan period smo imali krizni u kome nismo radili i koji je bio zaista težak, a samo pokretanje proizvodnje donijelo bi nam i plate i sve ostalo”, kaže Radoslava Milanković, predstavnici Sindikata radnika UNIS-a

Optimizam uprave

Optimizam je vratila uprava. Najavili su da sirovina uskoro stiže iz smederevske Željezare, te da započinju i pregovore sa bankama kako bi odblokirali račune.

“Da ne bi pravili grandiozne planove, da ne bismo jurili goluba na grani krenuli smo sa vrapcem u ruci”, kazao je u obraćanju radnicima Srđan Simić, zamjenik direktora ove fabrike.

“Nemojte sumnjati u ove radnike, moje kolege i ljude. Oni će odraditi svoje. Oni će donijeti profit. Vaše je da obezbjedite repromaterijal”, odgovara Zoran Đekić, radnik UNIS-a.

Nadu polažu u izgradnju plinovoda, termoelektrane Stanari i slične projekte u regiji.

U UNIS-u je prije rata radilo hiljadu radnika. Sada ih je nešto više od 300. Slično je i sa ukupnim brojem radnika u metalskoj industriji Bosne i Hercegovine.

Prije rata bilo je 224 hiljade zaposlenih u tom sektoru. Krajem 2013. bilo ih je 200.000 manje.

Problemi namjenske industrije

Metalskoj industriji pripadaju i preduzeća nekadašnje namjenske ili vojne industrije. Banjalučki Kosmos prije rata proizvodio je radarske i raketne sisteme.

“Radilo se maltene od 7 do 7. Ljudi su radili sa entuzijazmom zato što je plata bila redovna. Sve je bilo podmireno. Bilo je druženja, bilo je viška para, što bi se reklo. Građeni su stanovi, dobijali smo 13-u platu, imali smo organizovano da idemo na more”, sjeća se Željko Nikolić, Sindikat radnika Kosmosa.

Sada je drugačije – od 1.300 radnika, sada ih je 230. Od decembra su u štrajku. Traže 14 plata i 7 godina neuplaćenih doprinosa.

“Možete misliti da se naš radnik obraduje kad dobije dijagnozu C, da ima rak, da može ovjeriti knjižicu. Nevjerovatna ironija života”, ocijenio je Branislav Marković, predstavnik Štrajkačkog odbora Kosmosa.

Međutim, ne misle svi isto. Dio radnika, pripada drugom sindikatu i protive se štrajku. Smatraju da je proizvodnja izlaz iz krize.

“To što smo mi trenutno u vlasništvu Vlade 100 posto, to ne znači da smo mi na budžetu, pa da mi možemo da se opustimo, pa čekamo. Eh, nismo dobili platu, nismo radili. Sad ćemo mi Vladu malo da pritisnemo i Vlada će nam donijeti pare. Od toga nema ništa”, ističe Mihajlo Zrnić, predstavnik Sindikata radnika te fabrike.

Poruke uprave

Iz uprave poručuju da pokušavaju pokrenuti proizvodnju i naći nova tržišta. Ne spore da duguju plate i doprinose.

“Tržišta, koja smo imali u Africi, odnosno na sjeveru Afrike, Libija i Egipat, to smo izgubili zbog situacije, koja je trenutno tamo i trenutno poslovi, koje mi imamo, nažalost, nisu dovoljni da pokriju sve troškove, koje mi imamo”, kaže Dragan Ilić, V.D. direktora Kosmosa.

Iz Vlade Republike Srpske poručuju kako metalskoj industriji treba konkurentnost i bolja infrastruktura. Kao prednost ove industrije navode tradiciju, jeftinu radnu snagu i prirodne resurse.

“Ono što je zanimljivo, kada govorimo o metalskoj industriji u Bosni i Hercegovini, je da i pored svih teškoća, smanjenja proizvodnje i slično, metalska industrija i dalje ima udio u ukupnom izvozu Bosne i Hercegovine od jedne četvrtine”, izvještava reporterka Al Jazeere.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno