Info

Isaković: Socijalni status porodilje nisu zaslužile

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Isaković: Socijalni status porodilje nisu zaslužile – Nacrt zakona o zaštiti porodica s djecom očekuje se da će se najesen naći na dnevnom redu sjednica oba doma Federalnog parlamenta, čime se treba završiti traženje rješenja za ostvarivanje jednakih prava porodilja u Federaciji BiH.

Istakla je to predsjednica Komisije za jednakopravnost spolova Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Jasna Duraković-Hadžiomerović danas na tematskoj sjednici posvećenoj statusu porodilja u Federaciji BiH, na kojoj poslanici, delegati, predstavnci međunarodnih i nevladinih organizacija trebaju definirati stavove u pogledu rješenja.

– Porodilja nema jednaka prava ustavom zagarantovana, te diskriminacija leži u nejednakim isplatama porodiljskih naknada – kazala je  Jasna Duraković-Hadžiomerović.

Smatra da je jedno od mogućih rješenja da se sredstva za porodiljske naknade crpe iz zravstvenog osiguranja koje one svakako plaćaju.

Diskriminacija porodilja u privatnom i javnom sektoru i dalje je prisutna jer je isplata razlike plaće u privatnom sektoru ostavljena na volju poslodavacu, dok je u javnom sektoru ova obaveza definirana posebnim kolektivnim ugovorima te se isplaćuje iz budžeta.

Diskriminacija se dešava u odnosu na: obavezno vrijeme rada prije porodiljskog odsustva kao uvjeta za ostvarivanje tog prava (od šest kantona u slučaju Kantona Sarajevo i Zapadnohercegovačkog kantona, do devet mjeseci u Livanjskom kantonu), visinu naknade u odnosu na plaću (od 50 posto u slučaju Unsko-sanskog i Srednjobosanskog, 60 posto Kanton Sarajevo, 70 posto Zapadnohercegovački, 80 posto Zeničko-dobojski i Bosanskopodrinjski, 90 posto Tuzlanski i do 100 posto u Livanjskom kanton.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu se svim porodiljama isplaćuje samo jednokratna pomoć  od 400 KM, koja se ne može smatrati naknadom za vrijeme trajanja porodiljskog odsustva. Propuštanjem da se u ovom kantonu uredi oblast zaštite porodica s djecom krše se osnovna ljudska prava.

Posavski kanton do sada nikako nije regulirao i isplaćivao porodiljske naknade.

– Socijalni status porodilje nisu zaslužile, te zakon o zaštiti porodice s djecom predviđa da on bude puno bolji i realniji, rekao je predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mirsad Isaković sugerišući da se ne smije dozvoliti da ekonomske prilike budu uvjet da li će biti naknada.

U tom smislu, mišljenja je da sve porodilje trebaju dobit dvije trećine prosječne plaće što iznosi oko 600 KM.

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović poručila je da tematska sjednica treba da rezultira konkretnim zadacima i zaduženjima kroz parlamente i Vladu FBiH.

– Ovu sjednicu trebamo iskoristiti za davanje zaključaka, a ne konstatovanje problema – kazala je Mahmutbegović.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno