Politika

Isaković o 100 dana Vlade

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predsjednik Kantonalnog odbora Saveza za bolju budućnost BiH u Zeničko – dobojskom kantonu (SBB BiH ZDK) Mirsad Isaković tvrdi da je “prvih sto dana nove vlade ZDK sto dana razočarenja, a ne uspjeha”.

– Kao da ne živimo u istom gradu i kantonu. Pa čak ni Zakon o ravnopravnosti polova nije ispoštovan, u Vladi, vlasti nema žena. Nismo vidjeli program vlade, iako kažu da je ovo “programska koalicija”. nema informacija o prilivima sredstava, niti trošenjima, da vidimo gdje su rezultati tih navodnih ušteda, tvrdi Isaković.

On je uputio i javni poziv premijeru Miralemu Galijaševiću da javnosti objasni zašto ne poduzima ništa da bi ubrzao vraćanje kredita stambene gradnje od više od 1, 6 miliona KM, koje godinama ne vraćaju uglavnom članovi jedne stranke, kao i 3, 5 miliona KM dodjeljenih “podobnim” firmama.

– Ne vidim da je premijer uradio bilo šta na ubrzanju trome administracije, negativni trendovi u privredi se nastavljaju, a jedina radna mjesta koja su otvorena jesu nova u administraciji, kaže.

Isaković navodi primjer Kantonalne bolnice Zenica, u kojoj su se gubici u periodu 2003. do 2012., dok su njome rukovodili kadrovi SDA, uvećavali od 284 hiljade do 2, 2 miliona KM po godini, ukupno 10, 4 miliona KM. I pored Zakona o KBZ koji navodi da “Vlada iz budžeta treba pokriti gubitke iz objektivnih okolnosti”, Vlada to deceniju nije činila, sve dok nije krajem 2012. ukinula taj zakon.

– Bolnica je 30.6.2012. imala obveze u iznosu od 20.035.487,92 KM koje je ostavio menadžment SDA, a bolnica je pet puta više uložila u osnovna sredstva i održavanje nego Vlada, što znači da je rad menadžmenta i uprave Bolnice fantastičan, u kakvim su se uvjetima bez pomoći Vlade našli, tvrdi Isaković.

– Usvojili smo Budžet, usvojili Program rada koji smo usaglasili sa Skupštinom, usvojili smo programe potrošnje. Nažalost, prethodni saziv Vlade je potrošio neka sredstva unaprijed. Te projekte koji su potpisani u prošloj godini, mi pratimo. Radi se o projektima iz poljoprivrede i oblasti infrastrukture. Može se reći da smo realizovali sve ono što

smo zacrtali u tri mjeseca. Prioritet nam je bila konsolidacija i sanacija budžeta. Analizirali smo dugovanja, odredili prioritete plaćanja, plate i topli obrok su stabilno isplaćivani, uredili smo prioritete u plaćanju. Plaćanje onih koji su u stanju socijalne potrebe i stipendija, porodilja i ostalih obaveza su bili na vrijeme, kaže o prvih 100 dana



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno