Zenica

Isak: Deset miliona KM za obnovu zatvora, moj otac nije glasao za mene

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Rusmir Isak, direktor Kazneno popravnog zavoda u Zenici, izaziva brojne reakcije javnosti otkako je stupio na ovu funkciju, što zbog samog imenovanja, što zbog aktivnosti koje provodi otkako je na čelu ove ustanove.

Rusmir Isak, inače sin federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka, u septembru prošle godine je preuzeo funkciju direktora zeničkog zatvora.

Govorio je o aktivnostima i planovima za naredni period.

Nije želio govoriti o stanju koje je zatekao kao direktor prilikom dolaska u zatvor iz razloga jer, kako je kazao, takvom pričom “ne želi prekriti svoj nerad”.

Ja radim i svoj rad javno objavljujem. To što je bilo prije, mene ne interesuje. Uglavnom stanje je popravljeno i ide nabolje. Svako ima svoj način rukovođenja. Ja vodim svoj film, imam svoj princip rada-rekao je Isak za Raport.
Inače, KPD Zenica je najveći i najstariji zatvor u Bosni i Hercegovini, i jedini je zatvor zatvorene vrste u Federaciji BiH. Važi s reputacijom jednog od najpoznatijih na Balkanu.

Pritvorski odjel može primiti 770 zatvorenika. Za osobe koje izdržavaju alternativnu mjeru (s elektronskom narukvicom) ima 40 do 50 postelja.

Zenički zatvor trenutno broji 450 osuđenika, oko 158 pritvorenika (istraga u toku), te oko 40 osuđenika elektro nadzora, kazao je direktor ove ustanove.

U zatvoru leže počinioci raznih krivičnih djela, ubice, ratni zločinci, narko dileri…

Stižu nove uniforme, naoružanje, vozila… Od trenutnih aktivnosti u zatvoru, u toku je rekonstrukcija paviljona br. 1 koji je star preko 100 godina.

Pričali su da će zatvor propasti, ali nije, idemo dalje. Dosta stvari se promijenilo, ide se u promjenu, od kapitalnih ulaganja pa nadalje. Ovo je jedini zatvor u koji niko preko 100 godina nije uložio. U izradi je projekt koji će koštati oko 10 miliona KM za tu obnovu. Osim toga, ići ćemo u rekonstrukciju i kompletnog ulaza u zatvor da bi se mogla vršiti bolja kontrola prilikom ulaska. Nabavljam uniforme za sve uposlenike, novo naoružanje, nova vozila, nove marice, dižem stepen sigurnosti na viši level…-najavio je Isak.
Dodao je da od njegovog imenovanja u zatvoru nisu našli nikakva narkotička sredstva, te da se ništa zabranjeno nije unosilo jer se sve detaljno pregleda prilikom dolaska na izdržavanje kazne.

Sredstva za projekte rekonstrukcije je obezbijedila Vlada FBiH, tačnije Ministarstvo pravde.

Rusmir Isak je prije obnašanja ove funkcije bio direktor zaštitarske agencije “Condor security”, koja je inače u vlasništvu porodice Isak.

Nisam od jučer u ovom poslu, vrlo dobro poznajem sektor osiguranja. Kroz ovih par mjeseci rada sam pokazao ko sam, šta sam i kako radim. Sve je transparentno. Ništa ne krijem i sve informacije vezano za zatvor kojima raspolažem dijelim sa novinarima-rekao je Rusmir.

Ručak sa zatvorenicima

Njegova posljednja aktivnost, ručak sa zatvorenicima, izazvala je iznenađenje i zatvorenika i uposlenika KPZ-a, ali i bh. javnosti.

Ne želim da budem kao ostali, imam svoj trend rada, želim da budem uključen u sve u zatvoru kao i u to da li je hrana zaista onakva kakva je propisana u zatvoru. Otišao sam da probam i sam šta jedu jer ne želim da dobijaju nešto što nije u skladu sa pravilnikom. Želio sam da vidim da li oni dobiju ono što ja potpišem na meniju- objašnjava Isak.
Što se tiče reakcija na njegovo imenovanje, odnosno da je na poziciju došao jer je sin Rame Isaka, mlađi Isak kaže:

Mene je Vlada FBiH imenovala i dala mi povjerenje, moj otac nije glasao za mene i samim time nema ništa sa mojim imenovanjem. Ja se politikom bavim preko 10 godina, bio sam u Gradskom vijeću Zenica što znači da imam rezultate iza sebe. Kad god sam bio na listi, dobijao sam najviše glasova”.
0d 2016 do 2020. godine je bio u Gradskom vijeću Zenica. Zatim se ponovo kandidovao i prošao sa, kako kaže, najvećim brojem glasova, isto kao i 2016.

Povukao sam se nakon 12 mjeseci jer sam želio dati priliku mlađem kolegi sa liste, da vidi kako je u Vijeću. Ja sam odmarao neke 2,5 – 3 godine, nisam bio ni na jednoj poziciji jer sam propustio svoje mjesto Elmiru Duvnjaku. Dakle, nisam napustio da bi išao na neku drugu poziciju, već da bi ušao neko drugi na moje mjesto-tvrdi Isak.

Odricao se paušala u humanitarne svrhe

Za sebe kaže da je bio jedini gradski vijećnik koji se odricao paušala u humanitarne svrhe i sportske aktivnosti.

Moje inicijative su bile za izgradnju kružnog toka u ulaz u Lukovo Polje, za izgradnju ambulante i apoteke u tom mjestu, za rekonstrukciju puteva u gradu, rekonstrukciju parkinga na Mokušnicama… Neke su realizovane, neke nisu-kaže on.

Isak naglašava da ranije zeničkom zatvoru niko nije imao pristup i da niko nije znao šta se tu dešava.

Čim sam preuzeo funkciju, krenuo sam neke stvari da saniram. Ja sam tu nekih nepunih šest mjeseci, nemoguće je sve realizovati, ali već se vide neke promjene. Za godinu ćemo imati jasniju sliku i reprezentaciju našeg rada-zaključio je Isak.

Autor: (Raport)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno