Nogomet

IO N/FS BiH protiv meča RS- Srbija

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prema najavama članova „fudbalske vlade“ iz Federacije BiH, Izvršni odbor Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH) na sjednici 19. marta neće dati suglasnost za odigravanje revijalne utakmice selekcije bh. entiteta Republika Srpska i „A“ reprezentacije Srbije, planirane za 15. juna ove godine u Banjoj Luci.

Susret dogovoran prošle sedmice u Beogradu između predstavnika FS Srbije i čelnika entitetskog Saveza sa sjedištem u Banjoj Luci (člana državnog N/FS BiH), ostvare li se najave iz FBiH, neće biti odigran na Gradskom stadionu u Banjoj Luci u spomenutom terminu.

– Beus: Regionalna selekcija ne može u FIFA terminu za nacionalne reprezentacije –

„Ne bih uopće ulazio u politiku, ali prije svega problem je što je utakmica RS – Srbija planirana u FIFA terminu za odigravanje susreta nacionalnih selekcija. Bilo bi ružno da reprezentacija države igra tri dana ranije, a u FIFA terminu tri dana kasnije neka njena regionalna, u našem slučaju entitetska ekipa. FIFA i UEFA rade na pravilniku o terminima utakmica regionalnih selekcija, te kada ga donesu i N/FS BiH kao član FIFA i UEFA ponašat će se u skladu sa istim“, istakao je za Anadolu Agency (AA) Ivan Beus, potpredsjednik N/FS BiH i član IO N/FS BiH iz Mostara, dodavši:

„Pogledajte kada igra selekcija Baskije ili Katalonije. Nekada tamo između Božića i Nove godine kada je pauza u prvenstvima. I zato kažem u FIFA terminu treba igrati samo reprezentacija Bosne i Hercegovine“.

Na fonu potpredsjednika Beusa je i Muhamed Begagić, član IO N/FS BiH iz Zenice.

„Pitanje odigravanja utakmice Republike Srpske i Srbije nije novo, svake godine ga potežu. To je više politička, nego sportska utakmica“, rekao je Begagić, naglasivši:

„Nogometni/Fudbalski savez BiH nije jedini organ koji se o ovom izjašnjava. I ovaj put bit će konsultovana UEFA i FIFA. Dakle, i oni će se izjasniti. Lično, na sjednici Izvršnog odbora N/FS BiH, ako uopšte bude na Dnevnom redu, 19. marta neću podržati odluku na osnovu koje će N/FS BiH dozvoliti odigravanje meča RS – Srbija 15. juna u Banjoj Luci“.

– Begagić: Hoće li se na toj utakmici intonirati himna BiH?

-Begagić kaže i da bi Fudbalski savez Republike Srpske (FSRS) dobio suglasnost za odigravanje utakmice entitetske selekcije sa Srbijom moraju se “jasno precizirati određene stvari”.

„N/FS BiH mora se osigurati dodatnim pravilnicima. Mora se definisati ko će igrati za tu selekciju RS, ko je odgovara za sigurnost na stadionu, hoće li se intonirati himna BiH prije utakmice, da li će igrači RS nositi državni grb BiH na dresovima… Nije to samo crno – bijelo, igrati ili ne. U svakom slučaju, bila bi to politička utakmica“, mišljenje je Begagić.

Na konstataciju da je IO N/FS BiH ranije davao suglasnost za odigravanje meča RS – Srbija, a potom susret zabranjivali FIFA i UEFA jer bi „izazvao tenzije i mogao uticati na dodatnu destabilizaciju političkih prilika u BiH i regionu“, Begagić je kazao:
„Zato sam i rekao ne odlučuje samo N/FS BiH. I ovaj put da Izvršni odbor N/FS BiH da suglasnost iz UEFA i FIFA bi vjerovatno isto uradili, poništili našu odluku“.

I Mato Jozić, član IO N/FS BiH iz Orašja, ovaj put, neće podržati davanje saglasnosti za duel „bh. entiteta protiv susjedne države“.
„Sretniji bih bio da reprezentacija Srbije dolazi odigrati prijateljsku utakmicu sa Bosnom i Hercegovinom, a onda bi naknadno mogli pričati da li će igrati sa selekcijama entiteta Federacije ili Republike Srpske, podsavezom Bijeljine, Herceovačkoneretvanske ili Sarajevske županije… Utakmicom BiH – Srbija naši odnosi bi se poboljšali, bila bi to dobra poruka. U ovoj zemlji postoje institucije koje donose odluke, pa tako je i u slučaju eventualnog zahtjeva FSRS ili FS Srbije ka N/FS BiH o odigravanju utakmice u Banjoj Luci“, ističe Jozić.

– Jozić: Srbija treba igrati protiv BiH –

Upitan kako će se opredijeliti dođe li do odlučivanja i glasanja o saglasnosti za odigravanje susreta RS – Srbija na sjednici IO 19. marta, Jozić je novinaru Anadolu Agency rekao:

„Pametan ste čovjek i iz mojih dosadašnjih riječi, između redaka mogli ste sve zaključiti. Reći ću to i na sjednici Izvršnog odbora, u ovom trenutku ovakva utakmica na teritoriju BiH nam ne treba. Stalno u ovoj državi neko nešto traži, kako se u narodu kaže, u inat babama. To mora prestati. Svima nam treba biti zajednički interes da reprezentacija BiH ode i na Europsko prvenstvo u Francusku, tada će biti novca za sve i nogomet u ovoj zemlji će se razvijati“.

Da bi Izvršni odbor N/FS BiH dao suglasnost za odigravanje bilo koje međunarodne utakmice na teritoriju BiH, prema Statutu Saveza „za“ trebaju glasati dvije trećine plus jedan član prisutnih na sjednici. Konkretno, ukoliko sastanku prisustvuje svih 15 članova IO za odobrenje igranja utakmice RS – Srbije 15. juna u Banjoj Luci treba glasati njih 12.

IO N/FS BiH sačinjava 10 članova iz Federacije BiH i pet iz RS. Prema raspoloženju u FBiH, većina bošnjačkih i hrvatskih predstavnika u IO ovaj put neće dati odobrenje za igranje spomenute utakmice sa „političkom konotacijom“, kako dobro upućeni tvrde, i zbog sve učestalijih ucjena FSRS zarad trgovine odlukama na državnom fudbalskom nivou, piše Anadolu Agency.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno