Zenica

 INZ: Zumba fitnes treningom i promocijom zdravstvenih kampanja skretanje pažnje na opasnost karcinoma dojke

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

 INZ: Zumba fitnes treningom i promocijom zdravstvenih kampanja skretanje pažnje na opasnost karcinoma dojke – Mjesec oktobar se širom svijeta obilježava kao mjesec podizanja svijesti o raku dojke. Uokviru svojih zdravstveno-promotivnih aktivnosti, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i ove godine se uključio u globalnu akciju skretanja pažnje na ovaj zdravstveni problem.

U saradnji sa zumba instruktoricama Dilom Seferović i Sandrom Dedić, te njihovim gošćama instruktoricama iz Sarajeva, u holu šoping centra “Džananović” u Zenici organizovan je zumba party „Don’t fight alone”. Treneri su sa svim zainteresovanim odradili kratki zajednički trening da bi promovisali tjelesnu aktivnost i njen značaj u prevenciji karcinoma dojke. Sve učesnice treninga dobile su darove prijatelja projekta, nekoliko zeničkih cvjećara i kompanija.

Zvaničnice Instituta su na svom štandu vršile podjelu edukativnog materijala o značaju samopregleda dojki, ranom otkrivanju karcinoma dojke, te programu besplatnog mamografskog pregleda na području Zeničko dobojskog kantona.

Podsjećamo, u saradnji sa državnim i privatnim zdravstvenim ustanovama u Zeničko-dobojskom kantonu je u toku program besplatnih mamografskih pregleda za žene iznad pedeset godina starosti.

– Cilj niza aktivnosti koje provodi INZ jeste da pružimo podršku svim ženama koje se bore i onima koje su se izborile sa ovom opakom bolesti, ali prije svega da skrenemo pažnju svim ženama na važnost prevencije i redovnog pregleda, jer se time u gotovo stoprocentnom obimu može predupruprijediti, spriječiti ili na vrijeme zaustaviti opasna bolest, kazala je dr. Elma Kuduzović, koordinatorica Centra za promociju zdravlja u INZ.  .

Karcinom dojke je najčešći maligni tumor kod žena u BIH. Ove bolesti nisu pošteđeni ni muškarci, a u posljednje vrijeme je alarmantan porast tog oboljenja među mlađim ženama u Bosni i Hercegovini.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica





Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno