Ljudi

INTERVJU: Nikhil Mehta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Lider u proizvodnji čelika u regionu, ArcelorMittal d.o.o. Zenica finalizirat će u 2021. godini projekat Sekundarnog oprašivanja na Čeličani, kao i projekat Toplanu Zenica, a trenutno implementiraju projekat čeličnih vlakana za građevinsku industriju vrijedan 6 miliona KM.

Uprkos negativnom uticaju pandemije COVID -19 na njihovo poslovanje, kompanija ArcelorMittal uspjela je realizirati sve planirane projekte i u 2021. godini predstavils dva nova proizvoda, te započela kapitalni projekat proizvodnje čeličnih vlakana.

Prema riječima Nikhila Mehte, generalnog direktora , implementacija projekta čelična vlakna koštat će oko šest miliona KM. a planirano je da bude finaliziran do septembra 2022. godine.

Godišnja proizvodnja 10.000 tona čeličnih vlakana

Čelična vlakna su novi način korištenja čelika u građevinskoj industriji i uskoro će postati imperativ u izgradnji zgrada. Zahvaljujući korištenju čeličnih vlakana u građevinarstvu, izgradnja će biti mnogo brža i visoko isplativa. Procjenjena ukupna proizvodnja čeličnih vlakana u Arcelor Mittalu bit će 10 hiljada tona na godišnjem nivou“, istakao je Mehta.

Veliki uspjeh kompanije u ovoj godini predstavlja i promocija dva nova proizvoda visoke vrijednosti za različita tržišta – srednjeugljeničnog čelika i žice za elektrodu, koji su potrebni za izradu čeličnih proizvoda dodatne vrijednosti.

U ovoj godini okončat ćemo i dva izuzetno značajna projekta. Radi se o projektu Sekundarnog oprašivanja na Čeličani u vrijednosti 13 miliona KM i projektu Toplane Zenica u vrijednosti 100 miliona KM. Oba gore navedena projekta odnose se na zaštitu okoliša, a također i na energetsku efikasnost Time ćemo dovršiti naše obaveze za izdavanje okolišne dozvole“, naglasio je Mehta.

U Arcelor Mittal-u u velikoj mjeri su radili i na povećanju pouzdanost njihovih postrojenja, što bi im trebalo donijeti pozitivne efekte sljedeće godine, a uspostavljen je i jasan plan proširenja kompanije. Svoju proizvodnju organizuju na Koksari, Aglomeraciji, Visokoj peći, Čeličani, Valjaonicama, Energetici, Saobraćaju i to na površini od 6 km kvadratnih.

Izvoze 500.000 gotovih proizvoda

Najveći smo proizvođač dugih čeličnih proizvoda na Balkanu. Proizvodimo 700 hiljada tona gotovih proizvoda: rebrastog betonskog čelika, u šipkama i koturovima, žicu, mreže i rešetkaste nosače, te izvozimo više od 500 hiljada gotovih proizvoda. Imamo kupce širom Balkana i Zapadne Evrope. Podržani smo od strane 2.400 zaposlenika i 400 podizvođača koji redovno rade s nama“, objašnjava Mehta.

Kompanija je u BiH prisutna od 2004. godine i uloženo je oko 300 miliona eura, od čega 50 miliona eura u projekte zaštite okoliša, a ostatak u proizvodne pogone.

Prošle godine su osnovali i novu kompaniju Toplana Zenica sa ulaganjem od 50 miliona eura, koju uglavnom finansira ArcelorMittal grupa, zajedno sa ostalim partnerima“, dodaje Mehta.

Osnovu poslovne strategije ove kompanije čini dostizanje proizvodnih kapaciteta i poboljšanje ekoloških uslova u Zenici, te striktno pridržavanje zacrtanih politika kvaliteta u skladu sa međunarodnim standardima.

Kompanijom ArcelorMittal upravljaju profesionalci vođeni principima i strategijama ArcelorMittal Grupe. Snažna predanost tima i pridržavanje ključnih politika ArcelorMittal Grupe, ključni su elementi našeg uspjeha. Postoji i jaka međusobna razmjena znanja između jedinica u Grupi, što također dodaje vrijednost svakoj jedinici“, rekao je za kraj direktor Mehta.

Piše: Irena Vasić Dobrić/poslovnenovine



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno