Info

Inspektori uočili manje radnika na crno, udomili dva medvjeda i inkasirali 25 miliona KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
U toku protekle godine na radnim mjestima širom FBiH zatekli su 2.728 neprijavljenih radnika. Ovo predstavlja smanjenje broja radnika na crno u odnosu na 2017. godinu.

Kontrolisali su kantonalne službe za zapošljavanje i općinske biroe za zapošljavanje te agencije koje se bave posredovanjem u zapošljavanju. Zbog malverzacija i nepoštivanja propisa izdato je 14 prekršajnih naloga i sedam rješenja o otklanjanju nedostataka s kaznom u iznosu od 8.750 KM.

Kada je riječ o firmama, zapečaćeno je 346 objekata i izdato 5.618 prekršajnih naloga u vrijednosti 8,1 miliona KM.

FUIZP je kontrolisao i 75 benzinskih pumpi od kojih je u 36 utvrđeno da ne rade prema pravilniku o načinu evidentiranju i kontroli prodaje naftnih derivata i kaznili su ih sa 255.000 KM. Kada je riječ o kvalitetu goriva, izdato je osam prekršajnih naloga s kaznom od 22.000 KM i 10 rješenja s upravnim mjerama.

Građevinska inspekcija FUIZP-a radila je i na sprečavanju gradnje u zoni nacionalnih spomenika na području Sarajeva, Mostara, Jajca, Blagaja i Počitelja. Protiv jedne osobe podnesen je izvještaj zbog krivičnog djela bespravne rekonstrukcije i gradnje na području Mostara.

Kada je riječ o zagađivačima okoline, prvenstveno zraka, inspektori su vršili nadzor u preduzećima Arcelor Mittal Zenica, GIKIL Lukavac, Sisecam Soda Lukavac, BSI Jajce koji su evidentirani kao najveći ekološki zagađivači. Djelovali su i u termoelektranama Tuzla i Kakanj i rudnicima Zenica, Kakanj, Breza, Kreka, Đurđevik, Banovići i Natron Hajat Maglaj. Protiv GIKIL-a je podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu o čemu smo ranije pisali. GIKIL i Sisecam Soda Lukavac su kažnjavani i zbog ispuštanja otpadnih voda u Spreču i Bosnu.

Izrečena je i zabrana rada za 28 ćumurana.

Veterinarski inspektori su naložili “uklanjanje” 16 konja i jednog magarca oboljelih od IAK-a, 100 pčelinjih društava oboljelih od kuge te 125 goveda, 885 ovaca, 432 koze i 15 pasa oboljelih od bruceloze i Q groznice.

Radili su i na sprečavanju trgovine zaštićenim vrstama koje se nalaze na crvenoj listi FBiH. Udomili su dva medvjeda koja su bila ilegalno kod osoba u neadekvatnim uvjetima. Jedan medvjed je udomljen kod privatne osobe, a drugi u
Eko FIS Vlašić. Zaštićene vrste u zatvorenim prostorima imale su 44 osobe pa im je uručeno 11 prekršajnih naloga s kaznama od 9.520 KM.

Konstatovano je da je u Neumu povećan broj registrovanih plovnih vozila pa je u 2018. godini registrovano 426 plovnih vozila.

U radu FUZIP-a pomogli su građani koji su putem telefona, maila i na drugi način podnijeli 842 prijave.

Na današnjoj konferenciji za novinare ponovili su kako im nedostaje 113 radnika na rukovodećim pozicijama i federalnih inspektora te da im je prepreka za rješavanje tog problema limitiran budžet kao i neadekvatni uvjeti rada. Zahvalili su svim građanima i medijima na podršci te još jednom pozvali privredne subjekte da rade u okviru zakona.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno