Biznis

Inspektori: treba mijenjati Zakon o zaštiti na radu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove apeluju da se promijeni Zakon o zaštiti na radu koji datira od 1990. godine. Prije nekih 15 godina bilo je angažirano deset federalnih inspektora za oblast radnih odnosa i četiri federalna inspektora za oblast zaštite na radu. Danas ih rade samo tri za prvu, odnosno dva za drugu navedenu oblast, pišu Poslovne novine. Više od godinu u procesu je konkurs za prijem u radni odnos još dva federalna inspektora za oblast radnih odnosa i još se čeka njihovo imenovanje. I dok se masovno krše prava radnika, u Federaciji BiH se smanjuje broj inspektora. Osim navedenog broja inspektora u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, u Federaciji BiH još radi oko 70-tak inspektora u kantonalnim upravama za inspekcijske poslove. Ako „preskočimo“ ovu rascjepkanost, ostaje i dalje problem nedovoljnog broja inspektora koji bi trebali kontrolirati rad oko 70.000 pravnih subjekata koji efektivno obavljaju djelatnost u ovom entitetu, pišu Poslovne novine. Kalkulacije o tome koliko bi im trebalo dana da kontrolišu bar jednom svako privredno društvo nije potrebno raditi, jer je jasno da ovakav sistem ne funkcionira baš najbolje.

Prema podacima Federalnog inspektorata rada, u toku 2014. godine ukupno je urađeno 1.256 inspekcijskih pregleda. Od toga su bila 1.093 inspekcijska nadzora iz oblasti radnih odnosa, 96 iz zaštite na radu i 67 iz oblasti socijalne i dječije zaštite. Od ukupnog broja 1.256 pregleda izdato je 437 prekršajnih naloga, a po ovim prekršajima trebalo je naplatiti ukupno 336.110 KM. Međutim, ova sredstva još nisu u potpunosti naplaćena u punom iznosu. Problemi naplate su, može se reći, „višeslojni“…, i sve dok se zakonski ne reguliše način naplate i dalje se šalje poruka javnosti da se može raditi mimo zakona, jer ne postoji kazna. Muhamed Pašukanović, glavni federalni inspektor rada, smatra da je neophodno što prije donijeti Zakon o zaštiti na radu. Sadašnji zakon koji datira još od 1990. godine nije najadekvatnije prilagođen za našu tržišnu privredu. Pored toga, najveći i osnovni problem je i što su tu propisane kaznene odredbe u dinarima što umnogome otežava efikasan rad inspekcijskih organa.

– U iščekivanju da se spomenuti zakon promijeni, mi u okviru postojećih propisa vršimo nadzor privrednih subjekata i donosimo rješenja o uklanjanju nedostataka u njihovom radu. Dajemo poslodavcima mogućnost – izdajemo nalog i rokove – prema kojima su dužni otkloniti nedostatke. Rokovi se određuju prema prirodi konstatovanih nedostataka i drugim činjenicama i okolnostima, s tim da su federalni inspektori obavezni da po isteku datih rokova izvrše kontrolne preglede i, shodno utvrđenom, eventualno, u slučaju nepostupanja po izdatom rješenju, izdaju prekršajne naloge u skladu sa Zakonom o inspekcijama. Ovakav način rada predstavlja ogroman problem – kaže Pašukanović. Iako se procjenjuje da jedan inspektor radnih odnosa mjesečno može izvršiti 22 inspekcijska nadzora, nekada je taj broj i mnogo veći. Obično je to kada se povremeno rade kampanje i ciljano vrši kontrola provođenja zakonitosti angažovanih osoba na radu. Kada je riječ, naprimjer, o redovnim kontrolama velikih privrednih sistema, one mogu trajati i po nekoliko dana.

Kako ističe Pašukanović u razgovoru za Poslovne novine, federalni inspektori nemaju nadležnost da zbog rada ‘nacrno’ i nepravilnosti u radu zatvore objekt ili određenu firmu, to je još u isključivoj nadležnosti Poreske uprave, ali se očekuje da će usvajanjem novog Zakona o radu ova mjera biti predviđena i za Inspekciju rada.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno