Biznis

Inspekcija na Zeničkoj obilaznici, Autoceste čekaju upotrebne dozvole

Zatvorena Zenička obilaznica potrebne upotrebne dozvole trebala bi dobiti naredne sedmice i to nakon obilaska komisije koja će pripremiti izvještaj prije drugog otvorenja funkcionalnih kilometara Koridora 5C kod Zenice.

Nakon što je novoizgrađenih 11 kilometara autoceste zatvoreno nakon samo nekoliko dana korištenja zbog nepostojanja upotrebne dozvole, deset dana poslije kontaktirali smo Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine kako bismo saznali kada će građani dobiti na korištenje 11 kilometara autoceste plaćenih 225 miliona eura.

“Za poddionicu Drivuša – Klopče je dobivena upotrebna dozvola za korištenje autoceste, a za poddionice Klopče – Donja Gračanica i južna sekcija Donja Gračanica – tunel Zenica Federalno ministarstvo prostornog uređenja je formiralo komisije za tehnički pregled. Nakon što komisija izađe na teren u svrhu pripreme izvještaja, Federalno ministarstvo prostornog uređenja izdaje upotrebnu dozvolu za korištenje autoceste. Očekivanja su da već naredne sedmice možemo dobiti upotrebnu dozvolu. Za danas je zakazan obilazak poddionica od strane komisija u svrhu pripreme izvještaja komisije za upotrebu dionice”, kazali su iz Autocesta FBiH za Klix.ba.

Također, dodali su da je ugovorom Klopče – Donja Gračanica i Donja Gračanica – Tunel Zenica, koji je još uvijek na snazi, pored izgradnje autoceste definisano i uređenje pristupnih saobraćajnica, lokalnih cesta, kao i most preko rijeke Bosne koji povezuje Grad Zenicu s Glavnom gradskom magistralom uz kružni tok te da se na tim lokacijama izvode radovi koji neće uticati na funkcionalnost i sigurnost završene autoceste na Zeničkoj obilaznici.

Podsjetimo, Zenička obilaznica je zatvorena nakon što je federalni inspektor utvrdio da za novoizgrađene kilometre nije izdata upotrebna dozvola.

Nešto kasnije, Autoceste FBiH su obraćanju javnosti kazali da su o odluci o zatvaranju dionice upoznati preko medija te da nisu dobili Rješenje o zabrani korištenja dionice od Federalne uprave za inspekcijske poslove te da će se o svemu očitovati kada dobiju rješenje.

Međutim, do danas se nisu očitovali o rješenju, a ni o propustima vezanim za Zeničku obilaznicu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: