Biznis

Broj prevezenih putnika željeznicom manji za 79,6 posto

Broj prevezenih putnika željeznicom manji za 79,6 posto – U BiH je u trećem kvartalu zabilježen značajan pad svih indikatora u drumskom, željezničkom i vazdušnom saobraćaju uzorkovan uticajem epidemije virusa korona, a najveći pad bio je u broju prevezenih putnika u željezničkom saobraćaju koji je manji za 79,6 posto u odnosu na isti kvartal lani.

Broj prevezenih putnika u vazdušnom saobraćaju u trećem kvartalu manji je za 79,1 posto u odnosu na isti kvartal prošle godine, u drumskom saobraćaju manji je za 60,8 posto u odnosu na uporedni period, a u gradsko-prigradskom prevozu broj prevezenih putnika manji je za 25,4 posto.

U drumskom prevozu putnika pređeni kilometri vozila u trećem kvartalu manji su za 61,2 posto u odnosu na isti period prošle godine, dok su ostvareni putnički kilometri manji za 68,2 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Kada je riječ o gradsko-prigradskom prevozu u trećem tromjesečju, u odnosu na isti period prošle godine pređeni kilometri vozila manji su za 19,9 posto.

U drumskom prevozu robe broj pređenih kilometara vozila u trećem kvartalu manji su za 13,9 posto u odnosu na isti period lani, obim prevezene robe manji je za 12,8 posto, dok su ostvareni tonski kilometri manji za 16,9 posto.

Broj ostvarenih putničkih kilomatara u željezničkom saobraćaju u trećem kvartalu manji je za 84 posto u odnosu na isti kvartal prošle godine, dok je obim prevezene robe željeznicom manji za 16,3 posto, a broj ostvarenih tonskih kilometara manji za 23,3 posto.

U trećem kvartalu ove, u odnosu na isti period prošle godine broj aerodromskih operacija pokazuje pad od 57,3 posto.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem