Info

Inicijativa ‘Za život s manje boli’ – Besplatni senzori za mjerenje šećera

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Inicijativa ‘Za život s manje boli’ – Besplatni senzori za mjerenje šećera – Grupa građana, roditelja oboljele djece i oboljelih od dijabetesa „Libre BiH“ pokrenuli su Inicijativu “Za život s manje boli” s ciljem da se osiguravanjem kontinuiranih mjerača glukoze na teret zdravstvenih zavoda Federacije BiH i Republike Srpske popravi kvaliteta života oboljelih i njihovih porodica.

Putem peticije prikupljeno je više od 11.000 potpisa podrške, a Inicijativa je predana u Parlament Federacije Bosne i Hercegovine, Narodnu Skupštinu Republike Srpske te svim poslaničkim grupama u tim parlamentima.

Inicijativom se zahtjeva da se osiguraju besplatni senzori za kontinuirano mjerenje nivoa glukoze za djecu i odrasle oboljele od dijabetesa tip 1 i rijetkih oblika dijabetesa.

U Inicijativi se traži da vlade FBiH i RS i nadležna ministrastva uvrste kontinuirane mjerače na pozitivnu A listu, ili da se uvrste u pozitivnu listu ortopedskih pomagala sa indikacijom dijabetes mellitus tip 1 tj. da svi oboljeli od dijabetesa tip1 i rijetkih vrsta dijabetesa, dobijaju kontinuirane mjerače na teret zavoda zdravstvenog osiguranja (besplatno).

Jedan od zahtjeva je da nadležne institucije u što kraćem roku pokrenu komunikaciju sa proizvođačima kontinuiranih mjerača glukoze te da se pronađe način da se osiguranicima Federacije BiH i Republike Srpske osigura pristup modernoj tehnologiji kontinuiranog mjerenja glukoze.

Da do realizacije gore navedenog, kako je istaknuto, odnosno do ulaska kontinuiranih mjerača na tržište omogući se refundacija troškova, te da se hitno kontinuirani mjerači (libre ili dexcom) registruju kao pomagala u Agenciji za lijekove i pomagala BiH.

U Inicijativi se od bh. institucija traži da se aktivno uključe u brigu za osobe oboljele od dijabetesa, kroz nabavku osnovnih sredstava za praćenje i dobru regulaciju bolesti, izjednačavanje prava oboljelih na svim nivoima i svim kantonima, pružanjem adekvatne zdravstvene zaštite osiguranjem dovoljnog broja ljekara dijabetologa, boljom komunikacijom između bolnica i domova zdravlja, te uspostavom baze podataka oboljelih.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno