Politika

Inicijativa Alena Kapkovića: Podržati naše taksi prijevoznike i njihova prava

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zastupnik u Skupštini Zeničko – dobojskog kantnona Alen Kapković (POKRET) na jučerašnjoj sjednici Skupštine podnio je inicijativu koja se odnosi na izmjenu i dopunu postojeće Odluke o Organizaciji i načinu obavljanja taksi prijevoza putnika na području Zeničko – dobojskog kantona.

Cilj podnošenja inicijative koju su podržali taksi prijevoznici iz svih gradova i općina Zeničko – dobojskog kantona jeste da se povećaju prava taksi prijevoznika, koja u prethodnom period nisu bila izjednačena sa kolegama iz većeg dijela Federacije BiH.

“Taksi prijevoznici iz našeg kantona bili su diskriminisani i izmjenama ćemo ih za početak bar dovesti u ravnopravan položaj sa kolegama iz Sarajeva, Goražda i drugih centara”, rekao je zastupnik Alen Kapković.

Inicijativa gospodina Kapkovića nalazi se u prilogu.

Zastupnička inicijativa za izmjenu i dopunu Odluke o Organizaciji i načinu obavljanja taksi prijevoza putnika na području Zeničko-dobojskog kantona

Podnosim inicijativu Skupštini Zeničko – dobojskog kantona za izmjenu i dopunu Odluke o organizaciji i načinu obavljanja taksi prijevoza putnika na području Zeničko-dobojskog kantona. Inicijativu podnosim nakon dopisa Udruženja taksi prijevoznika sa područja ZDK, tačnije iz Kaknja, Breze, Tešnja, Visokog i Zenice. Taksi prijevoznici sa područja ovih općina i gradova obratili su nam se da pokrenemo izmjenu pomenute Odluke i usaglasimo istu sa Zakonima koji su doneseni na području Kantona Sarajevo i Bosanskopodrinjskog kantona. Imjena, odnosno dopuna Odluke o Organizaciji i načinu obavljanja taksi prijevoza putnika na području Zeničko-dobojskog kantona bi se odnosila na slijedeći dio:

Odluka organizaciji i načinu obavljanja taksi prijevoza putnika na području Zeničko-dobojskog kantona

DIO PETI – NAČIN IZDAVANJA DOPUNSKIH TAKSI OZNAKAZA VOZILA. NJIHOVA VELIČINA, BROJ I IZGLED

Nakon člana 17. dodaje se: – član 17 (a) koji glasi:

(unos prava na dopunsku taksi oznaku)

  • Dopunska taksi oznaka se ne može prenositi.
  • Ministarstvo daje saglasnost za unos prava na važeću dopunsku taksi oznaku prilikom: spajanja, pripajanja, podjele,promjene oblika društva koje je registrovano za obavljanje djelatnosti taksi priejvoza, a u skladu sa Zakonom o privrednim društvima.
  • Izuzetno od odredbi stave (1) ovog člana, za samostalnog taksi prevoznika-fizičko lice, Ministarstvo će Rješanjem odobriti prijenos važeće dopunske taksi oznake u slučaju smrti ili prestanka bavljenja taksi djelatnošću ili odjave djelatnosti taksi prevoznika – fizičkog lica u bilo kojem period na:
  • Člana uže porodice koji ispunjava uslove za obavljanje taksi prijevoza, odnosno za sticanje oznake, a pod istim se u smislu ove Odluke podrazumjevaju: bračni drug, djeca rođena u braku i van braka, usvojena I pastoci, bračni drug djece,roditelji bračnih drugova, otac, majka očuh, maćeha usvojilac, braća, sestre i unučad,
  • Drugo fizičko lice koje ispunjava uslove za obavljanje taksi prijevoza po principu dvije za jednu, odnosno za sticanje prava na jednu oznaku, potrebno je izvršiti prijenos dvije postojeće taksi oznake ugovorom zakjučenim kod notara između lica koje prenose oznaku i lica koje preuzima oznaku. Ugovor je valjan kada Ministrstvo da saglasnost na isti.

(4) Zahtjev za prijenos dopunske taksi oznake, osobe navedene u stavu (3) ovog člana mogu podnijeti u roku od 90 dana od dana nastanka slučajeva u stavu (3).

(5) Rok za rješavanje zaprimljenog zahtjeva sa potpunom dokumentacijom je 30 dana.

Obrazloženje:

Izmjena ove Odluke se donosi na zahtjev Udruženja taksi prevoznika ZDK koji žele da se njihova prava povećaju i izjednače sa pravima taksi prijevoznika u Kantonu Sarajevo i Bosanskopodrinjskom kantonu Goražde.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno