Zabava

“Indexi i prijatelji” 14. aprila u BNP Zenica – na listi izvođača regionalne pjevačke zvijezde…

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Muzički spektakl i omaž jednoj od kultnih bh. i balkanskih grupa “Indexi” održati će se 14. aprila u 20 sati u Bosanskom narodnom pozorištu, potvrdio je Zenicablogu producent i idejni tvorac serijala koncerata, naš sugrađanin Tomislav Kašljević.

Ovaj put mini turneja koncerata je omaž dvadesetogodišnjaci smrti Bode Kovačevića (2004 – 2024), a koncert Indexi i prijatelji će, osim u Zenici, biti održani i 13. aprila u BKC Sarajevo, te 15. aprila u dvorani Borik u Banja Luci. Sva tri koncerta počinju u 20 sati.

Prema najavama organizatora, na koncertu će svirati Fadil Redžić, Neno Jurin, Peco Petej, Sinan Alimanović i Muris Varajić, a svojim vokalnim kvalitetima još jednom će na legendarni bend nas prisjetiti regionalne muzičke zvijezde Vlatko Stefanovski, Branko Đurić – Đurić, Seid Memić Vajta, Hari Mata Hari, Dejan Cukić, Boris Novković, Nermin Puškar, Zoran Predin, Aida Mušanović – Arsić, Saša Dragaš, Vlado Kalember i Gabor Lenđel.

Indexi i prijatelji ou osnovani prije skoro 62 godine, a koncertni spektakl “INDEXI I PRIJATELJI“ hommage je kultnom bendu.Kašljevićeva producentska kuća godinama organizira i producira serije velikih regionalnih koncerata od kojih će ovaj put jedan biti i u rodnom gradu samog producenta.

U ovom zanimljivom i emotivnom projektu često smo imali priliku čuti podsjećanja i zanimljive izvedbe bezvremenskih hitova kao što su Bacila je sve niz rijeku, Sanjam, Balada, Da sam ja netko, Sve ove godine, Plima, Jutro će promijeniti sve i dr.

Posebna zanimljivost i vrijednost koncerata je što se, s raznih strana svijeta okupe živući članovi benda Fadil Redžić, Neno Jurin, Peco Petej, Vlado Pravdić, Uz njih na pozornicu će stati kombinacija starijih i iskusnijih, te mladih pjevača vrhunskih vokalnih kvaliteta.

Indexi su najdugovječnija i najznačajnija bosanskohercegovačka pop-rock grupa i jedna od najboljih ex-yu grupa koja je žarila i palila od 1962. do 2001. godine.

U tome su razdoblju objavljena dva studijska albuma, 27 singlova, te 12 kompilacijskih albuma, no poznato je i to da više njihovih pjesama dosad nije objavljeno.

Prvi nastup imali su u jesen 1962. u sarajevskom Domu milicije. U početku su svirali instrumentalnu muziku, i to obrade svjetskih hitova svojih uzora The Shadows, The Kinks i Cliffa Richarda, a poslije su počeli snimati i svirati i svoje pjesme.

Posljednji koncert Indexa održan je u Banja Luci, u dvorani Borik 5. maja 2001. Nakon što je nenadmašni pjevač Davorin Popović umro 18. juna 2001., grupa je prestala postojati. Gitarist Slobodan Bodo Kovačević umro je 22. aprila 2004. godine, bubnjar Đorđe Kisić 25. novembra 2005.

U posljednje dvije godine su nas napustila još dva člana benda, 13. septembra 2022. nas je napustio i legendarni Kornelije Bata Kovač, dok je 4. decembra prošle, 2023. godine u Splitu preminuo Vlado Pravdić.

Uskoro će biti poznato više detalja o načinu kupovine i cijeni ograničene količine ulaznica, a sigurno smo, obzirom na najavljena imena i sam status Indexa, da će BNP Zenica, kao i sve ostale, uglavnom veće dvorane širom Balkana i svijeta, biti prepuno da sluša i gleda “Indexe i prijatelje”.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno