Info

Indeks prekinutog djetinjstva: Bosna i Hercegovina 39. u svijetu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Indeks prekinutog djetinjstva: Bosna i Hercegovina 39. u svijetu – Na ovogodišnjem Indeksu prekinutog djetinjstva Bosna i Hercegovina zauzima 39. mjesto od ukupno 175 država svijeta, što znači da je u odnosu na prošlu godinu pala za četiri mjesta.

Srbija se nalazi sedam mjesta iza, na 46. poziciji, i u odnosu na prošlu godinu pala je za pet mjesta. Crna Gora je također lošije rangirana u ovoj godini i nalazi se na 53. mjestu, sedam mjesta iza prošlogodišnje pozicije. Najlošije pozicionirana zemlja regiona je Albanija, koja se nalazi na 77. mjestu, dok Slovenija drugi put zaredom dijeli prvo mjesto mjesto, ove godine sa Singapurom.

Indeks prekinutog djetinjstva objavila je organizacija “Save the Children” uoči obilježavanja Međunarodnog dana djeteta, 1. juna, upozoravajući da je više od pola ukupne populacije djece svijeta, više od 1,2 milijarde ugroženo konfliktima, široko rasprostranjenim siromaštvom i diskriminacijom djevojčica.

Indeks rangira 175 zemalja svijeta po tome gdje je djetinjstvo najmanje, a gdje najviše ugroženo usljed faktora kao što su loše zdravlje, neuhranjenost, isključivanje iz obrazovanja, dječiji rad, brakovi maloljetnika, maloljetničke trudnoće i ekstremno nasilje.

Direktorica “Save the Children” za sjeverozapadni Balkan Andrea Žeravčić izrazila je zabrinutost činjenicom da su tri zemlje iz regiona nazadovale na Indeksu prekinutog djetinjstva, jer to ukazuje na pogoršan položaj djece i neadekvatno ispunjavanje dječjih prava u tim zemljama.

– Naročito je alarmantno da BiH već drugu godinu uopće niti nema podatke o djeci izvan školskog sistema, dok se broj djece izvan obrazovanja u Crnoj Gori udvostručio. Iz prakse znamo da se djeca pripadnici romske manjine te djeca s poteškoćama u razvoju najčešće susreću s preprekama u ostvarivanju pristupa školovanju – kazala je, naglasivši da je to jedan od prioriteta koji je potrebno hitno rješavati.

Izvršna direktorica “Save the Children International” Helle Thorning-Schmidt ukazala je na činjenicu da, iako se u određenim dijelovima svijeta bilježi napredak, on ne dešava dovoljno brzo.

– Ono što je alarmantno je i da se povećava jaz između bogatih i siromašnih. Vlade mogu i moraju uraditi više kako bi svakom djetetu, bez izuzetka, dali najbolji mogući početak života – zaključila je.

Djetinjstvo je najviše ugroženo u zapadnim i centralnim afričkim zemljama, najlošije rangiran je Niger, zatim Mali, Centralnoafrička Republika, Čad i Južni Sudan, saopćeno je iz organizacije “Save the Children”.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno