Ljudi

In memoriam: Muharem Omerović

In memoriam: Muharem Omerović – U Zenici je danas (srijeda, 19.06.) umro pjesnik Muharem Omerović. Rođen je 24. marta 1940. godine u Banjoj Luci. Živio je u Doboju, a posljednjih dvadeset i pet najplodotvornijih godina živio je u Zenici. Bio je vrstan dječiji pjesnik i pripovjedač, aforističar, epigramist, satiričar i karikaturista. U školskoj lektiri zastupljen je od 1974. godine.

Njegovi radovi nalaze se u tri Antologije bošnjačke književnosti, Antologiji bošnjačke pripovjetke, Antologiji bošnjačke pripovjetke za djecu XX vijeka, te Antologiji savremene poezije za djecu.

Napisao je više od 600 pjesama za djecu, u više knjiga, a sarađivao je sa svim listovima za djecu i mlade u bivšoj Jugoslaviji (Politika, Tik-tak, Kurirček, Kuš, Titov pionir, Modra lasta, Male Novine, Vesela Sveska, Lastavica, Palčić…. i u programima radiostanica koje su emitovale program za djecu.

Omerović je autor tridesetak knjiga različitih žanrova i dobitnik niza nagrada.  Kako navodi Midhat Kasap iz Gradske biblioteke Zenica, Midhat je sve objavljene knjige poklonio Gradskoj biblioteci u Zenici, koje danas krase njene police. Dženaza će biti obavljena u četvrtak, 20. juna 2019. godine u 17.15 sati na mezarju Plane, Doboj.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem