Ljudi

IN MEMORIAM: Husejin Serdarević

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

IN MEMORIAM: Husejin Serdarević – Dana 1. marta 2016. godine, u 84. godini života, napustio nas je dugogodišnji djelatnik Muzeja grada Zenice prof. Husejin (Saliha) Serdarević. U Čitaonici Opće biblioteke u Zenici je upriličen komemorativni skup povodom smrti profesora Husejina Serdarevića. 

Studij historije okončao je 1961. na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Tokom svoje bogate karijere obavljao je mnoge značajne poslove. U zeničkoj gimnaziji bio je profesor historije, a kratko vrijeme i njezin direktor. Bio je i djelatnik različitih društveno-političkih organizacija. U muzeju je radio tokom 80-ih godina kao kustos historijske zbirke te vršilac dužnosti voditelja novoosnovane Likovne galerije unutar muzeja. Realizirao je više muzejskih izložbi a predmet interesovanja bio mu je period XX stoljeća (posebno II svjetski rat i period socijalističke izgradnje). Autor je više stručnih radova (članaka, priloga i sl.).

Umirovljenje je dočekao na poziciji djelatnika Pedagoškog zavoda. Tokom 2007. bio je angažovan kao član stručne komisije za realiziranje nove stalne postavke historijske zbirke Muzeja. Dobitnik je više značajnih priznanja za društveni rad i djelovanje.

​Profesor Serdarević je u periodu od 1974. do 1978. godine bio potpredsjednik SO Zenica. Bio je i predsjednik Socijalističkog saveza radnog naroda u Zenici, profesor u Gimnaziji, savjetnik u Pedagoškom zavodu u Zenici, te kustos u Muzeju grada Zenice. Autor je nekoliko udžbenika historije za osnovnu školu i jedan od autora teksta za monografiju “Zenica”.

Zaslužan je za osnivanje Srednje muzičke škole i Pedagoške akademije u Zenici na kojoj je bio angažovan i kao profesor. Profesor Husejin Sedarević dobio je 2000. godine Nagradu grada Zenice. Dženaza je klanjana ispred Čaršijske džamije u Zenici, a ukop je obavljen na Gradskom groblju Prašnice u Zenici.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno