Ljudi

In Memoriam: Branislav-Branko Kovačević

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tužnim srcem javljamo da je 20.jula 2023.godine u dalekoj Norveškoj preminuo novinar i publicista Branislav-Branko Kovačević iz Zenice koji je bio u plejadi mnogih znamenitih žurnalista zeničkog podneblja. Rođen je 11.04. 1928. godine u Nevesinju, Bosna i Hercegovina. Bio je dugogodišnji profesionalni dopisnik Radio Sarajeva , a iz Zenice je radio i za list Politiku iz Beograda. Objavljivao je i članke i reportaže u zeničkom regionalnom listu „Naša riječ“ i u mnogim lokalnim listovima, a obavljao je i funkciju glavnog i odgovornog urednika lista „Vatrostalac“ čija se distribucija obavljala od Jesenica do Skoplja (u ex Jugoslaviji) gdje je zenička radna organizacija „Vatrostalna“ imala svoja stalna gradilišta.

Pokojni Branislav-Branko Kovačević volio je i često dolazio u Zenicu u kojoj je stekao veliki ugled radeći kao novinar-urednik , a u svojim novinarskim ostvarenjima posebno se isticao sa analitičkim člancima, osvrtima i komentarima u kojima je afirmisao stvaralaštvo i kult rada radnika u oblasti crne metalurgije, rudarstva i građevinarstva.

Tokom svoje novinarske karijere Branislav-Branko Kovačević se pokazao i kao vrstan društveno-politički i sportski radnik , a bio je i dugogodišnji član Društva novinara Bosne i Hercegovine. Posebnu pažnju je posvećivao odgajanju mladih novinarskih kadrova. U njegovoj biografiji je zabilježeno da je obavljao funkciju predsjednika SOFK-e te Rukometnog saveza i Teniskog saveza BiH. Posebno je bio angažovan u Teniskom klubu Zenica gdje su odrasli mnogi vrsni teniseri koji su branili boje grada Zenice i BiH.

Posljednjih 25 godina života Branislav-Branko Kovačević je proveo u Norveškoj sa svojom suprugom Ljiljom, kćerkom Sanjom i sinom dr. Goranom Kovačevićem. Posmrtni ostaci pokojnog Branislava-Branka Kovačevića biće ukopani u petak, 28. jula 2023. godine u dalekoj Norveškoj.

Tekst i fotografija: Džemal Rošić, novinar iz Zenice



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno