Ljudi

IN MEMORIAM: Branimir Tucaković

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

IN MEMORIAM: Branimir Tucaković –  U subotu nas je zauvijek napustio još jedan poznati Zeničanin, novinar i publicista – Branimir Tucaković. Bivši aktivni nogometaš tadašnjeg FK Čelik i funkcioner kluba, ostaće poznat po nizu djela kojima je oopisivao svoju Zenicu, po tekstovima kojima je bio hroničar zbivanja grada čelika i Čelika. Preminuo je u subotu, a među prvima se od njega oprostio i njegov bivši klub, putem društvenih mreža.

– Preminuo je zenički novinar i publicist, autor knjige-monografije “Čelik zauvijek” u kojoj je ispisana historija Čelika. Branimir je bio aktivni fudbaler i funkcioner tadašnjeg FK “Čelik” i autor je i jednog almanaha posvećenog Čeliku. Rukovodstvo Kluba izražava iskreno saučešće Branimirovoj porodici i prijateljima, saopćeno je iz kluba.

U nekadašnjem Domu kulture (sada Hrvatski dom kralj Tomislav) davne 1965. održan festival „Melodije grada“. Festival je upriličen u aprilu povodom dana oslobođenja Zenice i 20 godina pobjede nad silama fašizma. Te godine pobjedila pjesma „Nad Zenicom nebo se pali“ („Plameno nebo“), koju je pjevao Emil Trogrlić, a tekst napisao Branimir Tucaković, obojica Zeničani. Spot je montiran i objavljen godinama kasnije, 1991.

Tucaković je više od pola stoljeća bio vjerni prijatelj, pratitelj, valorizator i više nego plemeniti podstrekač ukupnog teatarskog života u Zenici. Karijeru je Tucaković započeo u zeničkom listu Naša riječ, a radio je kao dopisnik Oslobođenja, Borbe, Radio Beograda i Radio Zagreba. Svoj novinarski angažman okončao je u najtiražnijem fabričkom listu u tadašnjoj Jugoslaviji – zeničkom Metalurgu. Jedno vrijeme bio je umjetnički direktor zeničkog Doma kulture.

Ovaj svestrani stvaralac, koji je pokazao talenat i u nogometu, djelujući najprije kao aktivni nogometaš, poslije toga kao funkcioner tamošnjeg fudbalskog kluba Čelik, autor je i jednog almanaha posvećenog ovom popularnom zeničkom klubu. Tucaković je kontinuirano pisaopozorišne kritike, te time posebno doprinosio i valoriziranju i afirmiranju rasta produkcije, najprije Narodnog pozorišta Zenica, a potom Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Opća biblioteka u Zenici izdavanjem zbirke pozorišnih tekstova Branimira Tucakovića – Odbljesci, u koprodukciji sa zeničkim teatrom polučila je jedan rijetko složen rezultat – od zaborava je otrgnuto jedno doba herojskoga vojevanja zeničke Talije, rasvijetljeni su, u širokom dijelu glumački, redateljski, scnografski i kostimografski opusi, analizirane su složene mijene u repertoaru, rasvjetljena je pozicija Bosanskog narodnog pozorišta u BiH, te regionalnom teatarskom ambijentu.

PLAMENO NEBO:

Kad jednom budeš proš’o kroz moj grad
putniče nemoj da se žuriš
zastani malo i uz predah lak
baci jedan pogled svoj.

Vidjet ćeš tada neviđenu stvar
nad gradom mojim nebo gori
plameni jezik liže njegov svod
i sve je kao žar.

Nad Zenicom nebo se pali
i bezbrojni dimnjaci se dižu
iz čelika, vatre i dima
sad Zenica nov život gradi

O Zenici zato ti pjevam
o Zenici plamenom što gori
ti putniče znaš li da volim baš nju
Zenicu svoju kao zjenicu oka svog.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno