Ljudi

Boško Perić proslavio 100. rođendan u Domu penzionera sa stacionarom ZDK

Boško Perić proslavio 100. rođendan u Domu penzionera sa stacionarom ZDK  – Zeničanin Boško Perić, koji je od oktobra prošle godine smješten u JU Dom penzionera sa stacionarom ZDK-a, danas je proslavio 100. rođendan. Osim svih pokretnih stanara, medicinskog osoblja i menadžmenta te ustanove koji su mu pripremili tortu, te angažirali muzičku pratnju, tim mu je povodom, sa suprugom Zoranom i šestogodišnjim sinom Antom, stigla i rodica te zakonita skrbnica Antoneta Krešo iz Čapljine.

-Kažem ja, svakome je lako sabrati: 40 godina radnog staža, 40 godina penzijskog staža i 20 godina ono što je prošlo…Ukupno 100 godina – kaže Perić, koji je bio strastveni planinar, a cijeli radni vijek proveo je na poziciji tržišnog inspektora u općini Zenica.

Borio se, kaže on, cijeli život protiv “sive ekonomije“, ali se danas često pita da li uopće postoje inspektori.

-Ponosan sam kako država uopće može funkcionirati. Valja državi pripremiti pare, jer svaki pokret valja platiti. Država ima svoje velike obaveze – napominje Perić. Prisjeća se da je u školu putovao pješice 10 kilometara samo u jednom pravcu i da je tada, kada je vidio lijepo obučene inspektore, kao dječak odlučio da će to biti i njegovo zanimanje te da neće ostati i raditi na zemlji.

Boško je morao napustiti zenički stan, nakon što mu je prošlog ljeta preminula i druga supruga.

-Uvijek sam bio protiv toga. To je za mene robija. Ništa drugo nego robija – kaže Boško, koji je prvi put bio smješten u ustanovu ovakvog tipa u Mostaru, ali nije bio zadovoljan pa se brzo odlučio na povratak u svoju Zenicu.

Inače, rođen je u Jasenjanima kod Bijelog Polja, a u Zenici živi još od 1943. godine.

– Boško je stric od mog oca, ali i ja ga također zovem stricem. Cijeli je život živio u Zenici i, dok sam studirala u Sarajevu, tu sam ga posjećivala – kaže njegova zakonita skrbnica Antoneta Krešo.

Dodaje kako je s mamom i braćom zadnjih 20-ak godina posjećivala svog rođaka kojem je najbliži rod, a Boško nije imao svoje djece.

-On je izrazio želju da se ja nastavim brinuti o njemu, mada nikada konkretno nije objasnio zbog čega je izabrao mene. Teško je naći nekoga da o nekome brine 24 sata, a ja ne mogu svaki dan doći iz Čapljine. Bogu hvala da postoje i ovakve ustanove – ističe Antoneta.

Bošku su rođendan čestitali i pomoćnik ministrice za rad i socijalnu politiku u Vladi ZDK-a Edin Arnaut, kao i direktor ustanove Damir Jukić, koji je napomenuo kako je funkciju preuzeo kada je Boško došao u dom te da je rođen 1983., kada je Boško bio penzioniran.

-Boško, želim Vam čestitati rođendan. Ovo je veliki dan za Vas, našu ustanovu, ali i Grad Zenicu, gdje ste proveli skoro cijeli život – poručio je Jukić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem