Zenica

Imamović: Usvajanjem ova dva zakona uveli smo demokratičnost u procese

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na današnjoj sjednici Skupštine ZDK na dnevnom redu su bila prijedloga Zakona koji su već duži period u fazi pripreme i obrade.

Zakon o mirnom okupljanju i Zakon i javnim priredbama su uz sugestije Misije OSCE-a u BiH i EU standarda i normi pripremljeni i na kraju danas i usvojeni, te će predstavljati važan korak ka usaglašavanju zakona i standarda u ZDK sa onima u Evropskoj uniji.

Adis Imamović, glavni inspektor u Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i načelnik odsjeka uniformisane policije je prisustvovao današnjoj sjednici i napomenuo na važnost ovih zakona.

“Oba zakona na liberalniji način posmatraju ovu problematiku. U suštini nema tu nekih velikih izmjena, ali su neke procedure olakšane i ubrzane. Do sada je za drugostepeno postupanje organ bio komesar, dok će po novom zakonu to biti MUP ZDK, tačnije drugostepeni organ će biti ministar” naveo je Imamović.

“Prijave skupova i način na koji se prijavljuju su precizno definisani, kao i uloga policijskih organa. Također, omogućena je i elektronska prijava skupova što do sada nije bio slučaj. Na ovaj način smo može se reći liberalizirali ovu problematiku, te omogućili neometano da se provode sve aktivnosti i da ovaj zakon bude prohodan kada je u pitanju primjena.” rekao je Adis Imamović.

Zakoni su usvojeni bez diskusije na Skupštini ZDK, bez diskusije, a za zakone su glasali skoro svi prisutni zastupnici.

Imamović je istakao da su tu još neke promjene unutar odredbi zakona, ali da u suštini će svima u ovom slučaju biti olakšano.

“Na neki način smo izvršili demokratizaciju mirnog okupljanja, smanjili kaznene odredbe i građanima omogućili lakši pristup pravima. Također, novim zakonom je zabranjeno blokiranje svih saobraćajnica, ako prilikom njihove blokade ne postoji alternativni pravac, kako ne bi došlo do situacija koje smo imali u ranijem periodu” napomenuo je glavni inspektor Adis Imamović.

Tekstove prijedloga Zakona možete pročitati na:

02-Prijedlog_Zakona_o_mirnom_okupljanju

03-Prijedlog_Zakona_o_javnim_priredbama

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno