Info

Ima li u Federaciji dovoljno seruma protiv zmijskog otrova?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Visoke temperature izmamile su zmije iz skloništa, a posljednji slučaj kada je poskok ujeo dvanestogodišnju djevojčicu kod Zvornika, stavio je u fokus pitanje raspolažu li zdravstvene ustanove dovoljnim količinama seruma protiv zmijskog otrova (antiviperinuma).

– Imamo dovoljno seruma protiv zmijskog otrova. Dostupan je na tržištu, i nabavili smo dovoljne količine i za centralni i sve ostale punktove- izjavila je za Faktor dr. iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS Nejra Jonuz-Gušić.

Kako su nam kazali u Zavodu za javno zdravstvo FBiH, U Federaciji zdravstvene ustanove pojedinačno nabavljaju antiviperinum, prema vlastitim potrebama, procjenama i dostupnim sredstvima jer se radi o terapijskom pripravku.

– Informirani smo od strane jedne veledrogerije da su isporučili zatražene količine prema zdravstvenim ustanovama koje su naručile – kažu iz ZZJZ FBiH.

Podsjetimo, o nestašici ovog seruma u BiH i zemljama regije, pisalo se prije dvije godine, a što je izazvalo zabrinutost građana.

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno