Zenica

Ima li svrhe dalje rudariti? – Gasi se zenička Stara jama, poznato šta će biti sa radnicima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pogon Stara jama Rudnika mrkog uglja Zenica u kojem je obustavljeno kopanje uglja u maju, definitivno će biti ugašen. To je zaključak sastanka koji je sazvao federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić u zeničkom ugljenokopu.

Sastanku su, osim direktora RMU Zenica, prisustvovali i nadležni iz JP Elektroprivreda BiH te predstavnici Samostalnog sindikata radnika Federacije BiH i Sindikata Rudnika Zenica.

SISTEMATIZACIJA RADNIH MJESTA

Iz federalne Vlade su potvrdili da će se usvojiti odluka o trajnoj obustavi izvođenja radova u rudarskom objektu Stara jama.

Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata RMU Zenica, kazao je da će zatvaranje jame biti proces, nemaju dovoljno ljudi, a ono što imaju jamskih radnika će biti dostatno za jamu Raspotočje.

– Formiran je i stručni tim koji će početi s radom i koji će, najkasnije do 2. oktobra, sačiniti prijedlog nove organizacije i sistematizacije radnih mjesta. Radnici koji budu višak bit će adekvatno zbrinuti – uplatom doprinosa za odlazak u penziju ili otpremninama, a Sindikat će u konačnici dati svoje mišljenje o tom prijedlogu, pojasnio je Avdić.

Na pomenutom sastanku su predstavnici JP Elektroprivreda BiH prezentirali probleme s kojima se suočavaju u vezi sa osiguranjem dodatnih sredstava za zenički rudnik, koja bi se koristila za isplatu plate radnicima u ovom zavisnom društvu za august. Objasnili su da je situacija dijelom i rezultat nerealizovanih planova u RMU Zenica za august i septembar.

Predstavnici Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH su po pitanju isplate plaće za august rekli da se, imajući u vidu složenost problematike i neosiguranje planirane proizvodnje, pokušava iznaći rješenje isplate plata radnicima, u skladu s odlukom o prestanku rada.

Obustava proizvodnje, odnosno radnički neposluh u jedinom podzemnom kopu RMU Zenica, u Raspotočju je od 25. septembra u drugoj smjeni. Nakon što nisu dobili platu za prethodni mjesec, a što je predviđeno najkasnije do 25. u mjesecu, rudari su prekinuli proizvodnju.

Prema pojašnjenju Elvedina Avdića, rudari nemaju namjeru prekinuti radnički neposluh dok im se ne isplati augustovska plata i naknada za topli obrok. Za vrijeme ove obustave rada, objasnio je, mijenja se užad na izlaznom tornju “kako bi sve bilo spremno za nastavak rada kada rudari dobiju platu”.

NIKAD TEŽA SITUACIJA

Rudnik mrkog uglja Zenica počeo je sa radom 5. maja 1880. Situacija vjerovatno nije bila nikad teža u ove 143 godine postojanja. Ranije je zatvoren površinski kop Mošćanica, a potom u junu 2020. jama Stranjani, sada i Stara jama. Preostaje još jama Raspotočje. Postavlja se pitanje ima li svrhe dalje rudariti?

Autor: Mirza Dajić/oslobođenje.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno