Zenica

Gradska biblioteka Zenica pripremila 15 programa za manifestaciju “Oktobar – Mjesec knjige 2023”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Gradska biblioteka Zenica pripremila je bogat program za ovogodišnju manifestaciju Oktobar – Mjesec knjige 2023, u sklopu koje će realizirati ukupno 15 programa – kazao je u izjavi za Fenu direktor te ustanove Nermin Ormanović.

– Ove je godine najobilniji program. Na neki smo način podigli rejting ove manifestacije u zadnje dvije-tri godine, nakon pandemije korona virusa. Zainteresiranost autora i publike je povećana. Nije nam bilo teško skupiti kvalitetan program, jer su se autori i sami javljali, ali sve nismo mogli uključiti u ovogodišnji program – naveo je Ormanović.

On kaže da će manifestacija biti otvorena 2. oktobra s dvije promocije. Prva je “Književna riječ bibliotekara” (18 sati), koju organizuje Udruženje bibliotekara Zeničko-dobojskog kantona, uz učešće svih bibliotekara koji su ujedno i autori, književnici. Nakon toga, u 19 sati predviđeno je predstavljanje knjige “Odraz” sarajevske autorice Lidije Sejdinović, a promotorica će biti Ilma Islambegović.

Programi će se održavati svakog ponedjeljka i srijede, u terminima od 18 i 19 sati, a izuzetak je 25. oktobar.

Dvije promocije u sklopu ove manifestacije bit će realizirane u novembru – tako će 6. novembra biti predstavljena knjiga akademika Enesa Karića “Bogovo roblje”, čiji će promotor biti zenički muftija Mevludin ef. Dizdarević, dok će 1. novembra biti će upriličeno i zeničko predstavljanje knjige Roya Gutmana “Svjedok genocida”, koju će promovirati Resul Mehmedović, dok sam autor neće biti u mogućnosti da prisustvuje.

– Zanimljivo je da smo ove godine uvrstili dosta zeničkih autora. Imamo, recimo, Vernesa Subašića (“Herbarium žuč”, 16. oktobar), zatim i Veče sa zeničkim pjesanikinjama, u sklopu koje će nastupiti Azemina Krehić, Emina Selimović i Safija Vehabović (srijeda, 18. oktobra), kao i predstavljanje knjige “Putevi bez putokaza” (23. oktobra) autora Adnadina Jašarevića, a koja treba biti odštampana ovih dana. To je knjiga koja će biti izdata u sklopu izdavačke edicije Gradske biblioteke Zenica. Istu ćemo noć predstaviti i antologiju “Drvo na brijegu” autorice Mevlide Travančić – kazao je Ormanović.

U sklopu “Filozofske noći” 30. oktobra bit će predstavljene dvije knjige zeničkih autora – “Niče i Grci” autora Senada Arnauta također u izdanju GBZ-a, a nakon toga i knjige “Politike postmoderne” autora Bernarda Harbaša.

Mostarac Omer Mičijević, najavljuje Ormanović, 9. oktobra će predstaviti knjigu pjesama “Svjedoci” (19 sati), o šehidima mostarske regije te knjigu “Šta su meni ptice” autora Fajke Kadrića (18). Knjiga “Andrićev teatar” autora Almira Bašovića bit će predstavljena 4. oktobra u 18 sati, a sat vremena kasnije i knjiga Zlatka Topčića “Anadolovo pismo”. Knjiga “Bespotreban čovjek” autora Edina Salčinovića bit će predstavljena 11. oktobra (19 sati).

Do kraja ove godine, najavljuje Ormanović, bit će objavljene još dvije knjige u sklopu edicije GBZ-a. Jedna je sabrane kritike Željka Grahovca, pokojnog zeničkog pjesnika i bivšeg zaposlenika biblioteke, koja će biti odštampana pod nazivom “Sinteze i uvidi”.

Druga knjiga je, ističe, njegova prerađena doktorska disertacija pod radnim nazivom “Dramski diskurs u književnom djelu Zlatka Topčića”.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno