Naše

Igre bez granica oko grijanja

Grijanje u Zenici
Grijanje u Zenici
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Igre bez granica oko grijanja – Dok sa radoznalošću i zebnjom očekujemo koje će spasonosno i dugoročno rješenje grijanja grada Zenice predložiti buduća legendarna, najpametnija komisija po riječima našeg gradonačelnika, živimo u ritmu toplo-hladno i razmišljamo o sretnim vremenima.

Nekad smo morali otvarati prozore ako vam nisu radili ventili na radijatorima, a uz današnje ako ga imate ne gine vam dodatno i električna grijalica. I to za punu cijenu. Ovih dana više nije vijest da je ponovo prekinuto grijanje već će vijest biti kada to uspiju nekoliko dana. To ćemo dočekati u onom periodu do 15.aprila kada vanjska temperatura skoči do +20. Do tada da se podsjetimo:

– u ovu sada skoro bezizlaznu situaciju su nas doveli oni dugogodišnji vlastodršci u gradu koji su bili inficirani isključivo političkim i vlastitim interesima a ne jedino prihvatljivim tehničko-ekonomskim,

– slušali smo bajku o KTG-u, gledali nekoliko puta svečano otvaranje radova sa jednom lopatom i nekoliko zvanica u pozadini,

– uzalud su bile priče i dokazi da je to najskuplji vid grijanja, za koji bi morali uvoziti najskuplji prirodni energent koje uopšte nemamo da bi usput proizvodili električnu energiju koje za sada imamo viška (kad će sreća, ali ne znam do kada) i koju bi prodavali komšijama po ekonomskim (evropskim) cijenama koje su na našu žalost niže nego kod nas,

– da bi to uradili, moramo dovesti plin za sada i dugo vremena unaprijed iz Rusije i preko svih prijateljskih i onih malo manje raspoloženih dovesti do Zenice.

– pri ovome se samo prisjetite situacije prije par godina sa snabdjevanjem plinom Ukrajine i zapadne Evrope i silnim ucjenjivanjem od strane Rusije,

– prevedno na naš teren to izgleda ovako – Bosna i Hercegovina hoće u Europu i Nato, republika Srpska to neće kao ni Srbija i saberite dva i dva, a o raspoloženju Rusije to nemojte ni pokušavati.

– ako ovome dodate podatak da je upitan kapacitet plinovoda do Zenice, nepostojanje skladištnih kapaciteta za skladišenje plina u slučaju poremećaja snabdjevanja i nepostojanje alternativnog izvora snabdjevanja koji bi onemogućio monopol i ucjenjivanje, stvari postaju puno jasnije.

– znam da se u ovim napomenama ponavljam, ali neki svjesno neće da vide sve ove navode kao moguće izvore problema kada sutra date ogromne pare za investiciju i stanete zbog nekog od ovih razloga. Onda je kasno za reagovanje i svaki problem se može protegnuti na godine do rješenja.

– i na kraju plinovoda čeka nas “Arcelor Mittal” koji je na žalost vlasnik postrojenja za grijanje u gradu Zenica o kojem zaista nije više potrebno pričati.

– kroz čitav period svog rada u Zenici se ponašao isključivo u cilju ostvarivanja profita, što je i razumljivo kada je privatni sektor u pitanju. U skladu sa tom filozofijom je i stepen ispunjenja postavljenih zadataka iz prethodnih okolinskih dozvola i činjenica je da ni jedan vitalni problem definisan ovim dokumentima nije ni blizu rješenja.

Prema ovome, za razliku od nekad, potpuno je zanemarena funkcija preventivnog održavanja, zamjena dotrajalih elemenata i segmenata konstrukcije, aktivnost na godišnjim remontima postrojenja u neradnom stanju a da o generalnom remontu i ne pričamo. To ne postoji u njihovim planovima već se sve svelo na tekuče popravke i krpljenje, kad procuri. A o izboru kvaliteta izvođača i materijala da ne pričamo, jer kod njih uvijek prolaze samo najjeftiniji. Zato neka vas ne čudi stanje opreme u “Arcelor Mittalu” pa time i stanje i stepen zapuštenosti postrojenja toplinske energetike.

– da li je slučajnost što se aktivnost oko konačnog dobijanja okolinske dozvole i riješenja grijanja grada Zenice podudarila. Vjerujte da nije jer je ovo dobro koordinirana akcija pa da razmotrimo koji su to interesi u pitanju ?

– “Arcelor Mittal” mora imati i koristiti izvore toplinske energije u svom tehnološkom procesu. Uvlačenjem grada Zenice uz sufinansiranje u nabavci smanjuje nivo svojih ulaganja, uz uslov da on bude večinski vlasnik opreme. Toplota koja se koristi za grijanje je vid otpadne toplote koja preostane u mediju, nakon što zadovolje svoje tehnološke potrebe.

Uz njihovu napomenu da bi dobrim dijelom za zagrijavanje vode koristili koksni i visokopećni plin koji su takođe nus-proizvod nastao u normalnom odvijanju tehnološkog procesa, dobijate izvor ekstra-profita zasnovanog na iskorištavanju nus-produkata odvijanja tehnoloških procesa. I naravno sretni i zadovoljni građani još uvijek će plaćati među najskupljim grijanjem u okruženju, jer njima ne pada na pamet da na ime svega onog negativnog što uzrokuju svojim radom kompenziraju gradu i stanovnicima.

Pa ćemo tako “Mittalu” plačati i utrošak koksnog i visokopečnog plina po cijeni  prirodnog zemnog, pri čemu ne pričamo o udjelu sumporvodonika (H2S) u njima ili ne daj bože aromatskih ugljovodnika o ćemu se još nije ni povela priča.

Za oboje je “Mittal” naveo da ih neće rješavati jer su prevelika ulaganja u to, pa ćemo ih ovako spaliti u ime opće dobrobiti . I naravno dodatnog punjenja njihovih džepova uz pronalazak dodatnog razloga za produžavanje njihovog postojanja kao pogona koji rade protivno tehničkim propisima. Prema tome, dragi sugrađani samo možemo sanjati ona cijene grijanja iz Tuzle ili ne daj bože Lukavca. A živimo ako ne u istim, onda sigurno gorim uslovima.

– A počne li narod ili pojednici pričati o neispunjavanju postavljenih zadataka iz okolinske dozvole, uvijek možete zaprijetiti grijanjem. Pa narode, birajte ili grijanje ili ekologija. Toliko o “Mittalu” kao društveno odgovornoj firmi i davanju njima u vlasništvo ili upravljanje postrojenjem za grijanje grada.

– Dodatno, kako nam je trenutna vlast počela razmišljati o ovom problemu najbolje pokazuje izbor članova nadzornog odbora JP Grijanje. Kao da su birali NO u nekoj banci pa su izabrana dva ekonomista i jedan pravnik. Izgleda da će im glavni posao biti računanje dobiti firme ili opstanak i kolike račune poslati narodu pa i onda kada ne radi grijanje.

Da im pomognemo, predlažemo ugradnju kalorimetara na kućne podstanice i sve će biti jasno. Koliko para toliko muzike i da im izgovor za nemogućnost ugradnje (uzgred, tehnička uopšte ne postoji, samo treba promijeniti način obračuna na računima) ne bude – nismo u Europskoj Uniji pa to još nismo obavezni. To bi bio minimum početka poštenih odnosa između JP Grijanje i građana, naravno uz nadu da ne bi izmislili specijalne dvojne cijene za ovaj način obračuna utroška toplote.

Uz nadu za toplije zimske dane sve najbolje.

P.S I da ne zaboravim, neka je Bog na pomoći našoj pametnoj komisiji.

Zlatan Alibegović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno