Naše

“Identitet”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

“Identitet” – Još malo pa nestalo. Prelazni rok je jedino još ostao u nogometu. Doći će u klub četiri nova igrača pod uslovom da se potpiše reprogram duga,  četiri igrača sa identitetom koji će pomoći Gradskom klubu.

Nego, mnogo je ,,igrača” ovoga proljeća i ljeta izgubilo svoj identitet. Već po izlasku iz svoje zemlje bacili su svoja identifikaciona dokumenta s nadom da će dobiti nova, u nekoj novoj obećanoj zemlji. Bacivši svoja dokumenta izgubili su svoju ličnost, jer čovjek bez identiteta nije ličnost. Ovo je slično i sa onima koji baciše svoje partijske knjižice, ali ne zato što su ih na to natjerala ratna i poratna zbivanja u zemlji, jer rat u BIH je davno završen, nego zato da okušaju ,,sreću” i u drugog političkoj opciji, u drugoj stranci. Neki kažu da nisu ni bili pripadnici neke partije nego su samo bili uposlenici ustanove kojoj je na čelu bio neko iz koalicione partije na vlasti, dok neki govore da su isuviše sposobni da bi ostali tamo gdje su bili, a da za dobrobit naroda okupljaju sebi slične i djeluju, opet za dobrobit naroda , u nekoj novoj partiji za koju ni oni sami ne znaju šta joj je cilj.

Hajde ove izbjeglice što bacaju dokumenta nadajući se nekom novom identitetu, vidimo da su sve to mladi ljudi, rijetko sa porodicom, pred njima je život, dobiće neko novo ime jer to im je i cilj, da zaborave na svoju rodnu zemlju koja im je dala samo patnju i bol. Ali ovi koji prelaze iz stranke i formiraju neku drugu stranku? Da li je i njima, kao ovima izbjeglicama zemlja, ta njihova stara stranka iz koje bježe dala patnju i bol? Sigurno jeste, dala im je pun kofer para, kofer koji se prepunio i kojega treba sačuvati punog, jer drugi onaj prazni ih čeka u novoj stranci, treba ga napuniti kao što su napunili onaj prvi pri tome ne bojeći se da će biti vraćeni sa granice, da će se voziti u gumenom čamcu prekomjerno natovarenog, da će naletiti na olujno more, razboliti se, doći u smještaj pod šatorima?

Ne , nego sve iz prostranih ureda, javnih tribina u prostorijama sa klimatizacijom, prijemima od strane pristalica uz ,,teferič” veselje, propagandom lokalnih a uskoro i državnih medija kada krenu predizborne aktivnosti. Tada ćemo na ekranima vidjeti fino uglađene kandidate, a najglasniji će biti upravo ovi koji su promijenili ,,dres”, jer dres su i promijenili da opet budu vodeći kandidati. ,,Dresovi” će biti markirana odijela, jer uskoro se očekuje i reklama Granoff ili neke druge modne kuće, kao što se reklamiraju odijela za maturante srednjih škola, u smislu da popust na kupovinu odijela imaju oni političari koji su promijenili partiju – stranku uz konstataciju da su isti i prije četiri,osam pa neki i 12. godina bili vjerni kupci odijela u toj modnoj kući.

Isto će biti i sa cipelama, košuljama i kravatama. Ipak bi bilo realnije, ali nažalost hemijske čistionice su se davno ugasile, da se to sve zajedno dadne na četvorogodišnje hemijsko čišćenje. Na mnogo čemu bi se uštedjelo. Nešto bi bilo zbog izlizanosti neupotrebljivo, nešto bi se skupilo i ne bi bilo moguće obući ni onim mlađim političarima koji se debljaju enormno, a nekima bi prošao i rok. A rok je mjesec oktobar gdje će im se konačno reći da je njihovo vrijeme prošlo i da požure da predaju dokumenta za upravo objavljeni konkurs za prijem u radni odnos, ali pod uslovom da su završili državni fakultet.

A ovi što su na vlasti? Zašto bi mijenjali vozni park baš sada ako ne znaju da će i dalje ostati na vlasti, zašto bi se neko drugi vozao u novim vozilima umjesto njih, vozilima koja će tempirano biti isporučena na dan proglašenja pobjednika…

Piše: Ibrahim Emić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno