Naše

FOTO: Travnjaci stadiona u Hercegovini propadaju, u Bosni sve više liče na evropske

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Travnjaci stadiona u Hercegovini propadaju, u Bosni sve više liče na evropske – Stadion Nogometnog kluba Široki Brijeg Pecara proteklih dana bio je tema kritičkih članaka bugarskih i evropskih medija, nakon što je uokviru 3. pretkola Evropske lige mostarski Zrinjski na tom stadionu dočekao bugarski Ludogorets.  Bugari su bili izuzetno nezadovoljni uslovima koji su ih dočekali na Pecari, posebno travnjakom stadiona u Širokom Brijegu. Sportski portal u Bugarskoj, Sportal.bg žestoko je kritikovao teren stadiona u zapadnoj Hercegovini.

“Trava na terenu je sagorena, dosta je i rupa što će sigurno utjecati na napade i atraktivni fudbal Ludogoretsa”, navodi se u tekstu na pomenutom portalu. S druge strane, nakon rekonstrukcije i radova na terenima Bilinog polja u Zenici, a kasnije i Grbavica, u istoimenom sarajevskom naselju, pokazali su da postoje domaća snaga, oprema, ali prije svega stručni ljudi za kreiranje i održavanje kvalitetne zemljano-travnate podloge na vrhunski nogomet. Kompletna rekonstrukcija travnjaka na stadionu Bilino polje u Zenici, na kojem su 2012. godine radili posao na postavljanju travne mase i podloge, bio je početak rada komunalnog preduzeća “Alba” u sektoru održavanja nogometnih terena.

– Nakon postavljanja travnjaka dobili smo i posao održavanja Bilinog polja, a nedugo zatim i terena u Trening centru N/FSBiH, na lokalitetu Kamberovića ravan u Zenici. Njega smo malo kasnije dobili, jer je N/FSBiH imao drugačiji pristup, ali kada su vidjeli da na taj način ne mogu održavati travnjak, pozvali su nas. kaže menadžer za kvalitet u preduzeću “Alba” Džafer Dautbegović.

Poslovi koje su obavljali na nogometnim terenima u Zenici preporučili su ih i za održavanje terena u drugim bh. gradovima.

– Prepoznati smo od sportske javnosti i klubova iz okruženja. Tako smo, nakon velikih poplava 2014. godine, doveli u red i teren stadiona u Maglaju. Nedavno smo dobili i posao održavanja na stadionu Grbavica. Radili smo sanacione postupke i na terenu novog premijerligaša, Tuzle City iz Siminog Hana. U Sarajevu smo održavali travnjak u kampu na Butmiru, a dvije su godine održavali i teren Slavije u Istočnom Sarajevu. Imali smo i sanaciju na stadionu Rudara u Prijedoru, a pregovarali smo i da održavamo stadion Rudara u Kaknju. Imamo dovoljno iskustva i adekvatnu opremu, a jako je bitno u postupku održavanju nogometnih terena samo košenje trave. U stanju smo da sa milimetarskom tačnošću pokosimo travu na zadatu visinu, koja odgovara uvjetima modernog nogometa. Stadion Bilino polje zadovoljava uvjete UEFA-e i FIFA-e, a na ovom smo stadionu za podlogu izabrali kvarcni pijesak te travnu masu iz Austrije, koja se pokazala izvanrednom. Teren Bilinog polja godišnje se koristi preko 150 puta, a uobičajeno je samo 50-ak, što znači da se koristi i tri puta više nego je optimalno na evropskim terenima – naglašava Dautbegović.

– Pokazalo se da ova travna smjesa, koju smo nabavili, sve to izdržava. Za njeno održavanje koristimo preparate koji su ekološki prihvatljivi i koji njeguju vlat trave, a pravovremenim đubrenjem i prihranom te tretmanom adekvatnim preparatima, ovisno o godišnjem dobu, nastojimo da spriječimo očekivane probleme. Neki su preparati koje koristimo i na bazi morskih algi. Često je kod nogometnih travnjaka problem što se miješaju sjemena raznih trava, pa se dobije raznorodna travnata površina. Uvijek je bolje kada je jedna biljka, jer imamo i slučaj da nam vjetar nanese sjemena nekih drugih trava pa nam napravi problem – objašnjava Dautbegović.

Da li će se Hercegovci konačno “povesti” za Bosancima, da li će travnjaci stadiona u Širokom brijegu (i drugi) barem ličiti na moderne zapadne stadione, odluka je na onima koji upravljaju njima.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno