Info

Idealna putovanja po mjesecima

Idealna putovanja po mjesecima
Idealna putovanja po mjesecima
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Idealna putovanja po mjesecima- Cijela jedna nova godina je pred nama, a mnogi bi je zasigurno željeli ispuniti nezaboravnim putovanjima.

“Lonely Planet” objavio je spisak destinacija koje bi bilo dobro posjetiti tokom ove godine. Zapravo, njihov fokus bile su destinacije po mjesecima, tj. koju destinaciju je najbolje posjetiti tokom određenog mjeseca. U svojoj publikaciji “Gdje ići i kada?” “Lonely Planet” vam preporučuje sljedeće:

JANUAR

U ovom zimskom mjesecu preporučuju se putovanja u Ugandu, Floridu, Lanzarote, Švajcarsku, Sidnej, Sloveniju, Keralu u Indiji, Grenadu, Honšu u Japanu te na Artičko poluostrvo.

Ovaj mjesec je vrijeme za posjetu i nekim destinacije koje ćete zapamtiti po nevjerovatnoj prirodnoj ljepoti, poput Serengetija u Tanzaniji, ili Tasmanije u Australiji. Naravno, mogli biste otići i na Hej književni festival u Kolumbiji, kao i na krstarenje Mjanmarom pod toplim suncem. Kao jedna od opcija svakako su i bečki glamurozni zimski balovi.

FEBRUAR

Februar je rezervisan za Ibicu, Gambiju, Meksiko, krstarenje Indijskim okeanom, Kambodžu, Singapur, Haiti, Veneciju te Kvebek u Kanadi.

“Lonely Planet” preporučuje i prelijepi Island, kao i Andoru, gdje su u februaru idealni uslovi za skijanje. U ovom mjesecu biste mogli otputovati i negdje gdje se može vidjeti aurora borealis. Februar zna biti prelijep u Hondurasu, posebno za one koji uživaju u ronjenju. Ipak, februar je možda najpoznatiji po tome što se u ovom mjesecu održava poznati karneval u Riju, zbog čega mnogi februar provode u Brazilu.

MART

Sicilija, Kipar, Južna Afrika, Tirol u Austriji, ali i Maldivi, Čile, Kostarika, Šri Lanka, kao i Malezija te Trinidad i Tobago su destinacije koje se preporučuju za mart. Mnogi kažu da su vodopadi Igvazu, koji se nalaze na granici Brazila i Argentine, najljepši upravo u martu, pa bi to možda bila idealna destinacija za ovaj mjesec.

APRIL

Za one koji su željni odmora u aprilu preporučuju se Panama, Filipini, Novi Zeland, Alpe, Jezerska oblast, Belize, Melburn, ali i belgijska prijestonica Brisel. Ovo je možda idealan mjesec za istraživanje svih drevnih atrakcija prelijepog Jordana, jer su vremenske prilike u ovo doba godine idealne. Takođe, ovo je mjesec kada trešnje počinju da cvjetaju u Japanu, pa bi i to mogla biti zanimljiva destinacija. Proljeće je i najbolje vrijeme za posjetu Kaliforniji, ali i Tajlandu, koji u ovom mjesecu slavi svoju tradicionalnu novu godinu.

MAJ

Maj je mjesec pun idile, romantike, kada se sve budi. Ovo je mjesec kada je najbolje posjetiti Bermude, Samou, Maroko, Peru, dolinu Loare u Francuskoj, Izrael, Prag, Kubu, Namibiju te obalu Amalfi u Italiji. Takođe, u ovo doba jedna od zanimljivih destinacija je region Galicije u Španiji, ali i Crna Gora, koja svojim prirodnim ljepotama privlači sve više avanturista. U maju su izuzetno popualarna putovanja u Kapadokiju, koja se nalazi u dolini Ihlara, u Turskoj, ali i krstarenje Norveškom.

JUNI

Za juni se preporučuju Grenland, Jamajka, Iran, Sardinija, Kejp Kod, Lisabon, Bora Bora, Zambija i Ruanda. Ovo je i mjesec kada kornjače na Borneu polažu jaja, ali i početak ljeta, kada mnogi odlaze na svoje prve “morske izlete”. Ipak, možda biste u ovom mjesecu mogli posjetiti istorijske atrakcije Škotske ili Festival opere u Veroni.

JULI

Iako mnogi ovaj mjesec povezuju sa morskim destinacijama, “Lonely Planet” vam preporučuje Mongoliju, Baltik, Aljasku, Zanzibar i Himalaje. Zašto ne posjetiti i njemački Švarcvald ili brazilsku močvaru Pantanal. Takođe, tokom jula biste mogli otići do Australije, čisto da vidite kako izgleda australijska zima.

AVGUST

Ovo je mjesec kada su popularni razni festivali širom Evrope. Ipak, “Lonely Planet” preporučuje odlazak na Island, u Zambiju, Malavi, bugarsku Sofiju, tajlandski Ko Samui, Berlin, Švedsku, Ekvador, region Šampanj u Francuskoj te Tursku i Papua Novu Gvineju. Ovo bi možda bio idealan mjesec za posjetu Argentini, gdje se u ovom periodu održavaju brojni umjetnički festivali.

SEPTEMBAR

Ovo je možda idealno vrijeme da krenete Putem svile, u centralnoj Aziji, ili da posjetite Tibet, Gruziju, Južnu Koreju, Provansu u Francuskoj, Vermont ili Javu u Indoneziji. Naravno, ovaj mjesec obiluje velikim brojem zanimljivih destinacija poput sunčane Korzike ili posjete Kineskom zidu. U ovom mjesecu održavaju se i brojni festivali u San Francisku.

OKTOBAR

Oktobarska putovanja bi vas mogla odvesti put Fidžija, Sejšela, Slovačke, francuskog Liona, Bolivije, Kosta Verde u Brazilu, Novog Meksika te Njujorka ili Tajvana. Oktobar je idealan mjesec za posjetu Vijetnamu, jer je ovo jedan od rijetkih mjeseci kada nema monsunskih kiša. “Lonely Planet” preporučuje i posjetu Omanu, gdje možete osjetiti “dah stare, drevne Arabije”.

NOVEMBAR

Nikaragva, Kajmanska ostrva, Simien planine u Etiopiji, Kostarika, Tokio i Honšu u Japanu, Južna Afrika, Nepal, Finska te Hong Kong su atraktivne destinacije za ovaj mjesec.

Oni željni sunca bježe od zime, a sunce uglavnom nalaze na Barbadosu, u Portoriku ili na Djevičanskim ostrvima. Kraj novembra je možda idealno vrijeme za posjetu indijskom Radžastanu, ali i spomenicima drevnih Maja u Gvatemali. Jedna od opcija za novembarsko putovanje je i trka Formule 1 u Abu Dabiju, koja je posebna atrakcije.

DECEMBAR

Ovo je mjesec za posjetu Sent Vinsentu i Grenadini, australijskoj Safirnoj obali, Andamanskim ostrvima, Laosu, Senegalu te Tenerifima. Oni koji ovaj mjesec poistovjećuju sa snijegom i snježnom idilom, trebalo bi da posjete Švedsku, Kanadu ili da odu na putovanje poznatim “Glacier Expressom” u Švajcarkoj. Ovo je možda idealan mjesec za posjetu i destinacijama poput Maroka i Sahare, Patagonije ili Čilea.

nezavisne.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno