Biznis

Iako duguju blizu 260 miliona KM: Rudnici Zenica i Breza još nisu podnijeli molbe za odgođeno plaćanje dugova

Iako duguju blizu 260 miliona KM: Rudnici Zenica i Breza još nisu podnijeli molbe za odgođeno plaćanje dugova- Rudnici mrkog uglja Zenica i Breza koji imaju višemilionska dugovanja za poreze i doprinose, iako imaju tu mogućnost, do ovog trenutka nisu podnijeli molbe za zaključivanje ugovora o odgođenom plaćanju, ili plaćanju duga u ratama Poreznoj upravi Federacije BiH (PUFBiH), potvrđeno nam je u PUFBiH.

Dugovanja rudnika Zenica su 155,7 miliona KM, a rudnika Breza 100,8 miliona KM, zbog čega su im u februaru bili blokirani računi, nakon čega je uslijedio štrajk rudara.

Odgođena naplata na 120 dana

Podsjećamo, na sastanku u Sarajevu 16. februara kojem su prisustvovali predstavnici Elektroprivrede BiH, Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije i Sindikata radnika rudnika FBiH, dogovorena je deblokada računa, s tim da se odredi način isplate dugovanja rudnika prema Poreznoj upravi FBiH.

– Zaključkom Vlade Federacije Porezna uprava Federacije BiH je zadužena da na period od 120 dana obustavi sve aktivnosti naplate javnih prihoda dužnicima kojima je izdala Rješenje o ograničenju prava raspolaganja novčanim sredstvima, i to dužnicima Rudniku uglja Kreka Tuzla, Zenica, Breza i Rudnik mrkog uglja Abid Lolić Travnik – kazali su nam u Poreznoj upravi FBiH.

Dodaju kako ovi porezni dužnici imaju mogućnost zaključivanja sporazuma o odgođenom plaćanju ili plaćanju duga u ratama sa Poreznom upravom Federacije BiH.

– Aktivnosti u vezi zaključivanja sporazuma moraju inicirati sami porezni obveznici-dužnici podnošenjem molbe za zaključivanje sporazuma. Rudnici mrkog uglja Zenica i Breza do danas nisu podnijeli molbu za zaključivanje sporazuma o odgođenom plaćanju duga ili plaćanju duga u ratama – navode u Poreznoj upravi FBiH.

Duguju blizu 260 miliona KM

Prema službenim evidencijama Kantonalnog poreznog ureda Zenica dugovanja RMU Zenica iznose 155.782.298,07 KM, a RMU Breza 100.815.165,31 KM.

U Poreznoj upravi FBiH smo upitali da li su ovi rudnici krenuli sa isplatama doprinosa uz plaće.

– Rudnici Zenica i Breza su decembarsku i januarsku plaću isplatili s doprinosima. Isplata plaće s uplaćenim porezima je zakonska obaveza i shodno odredbama važećih Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima, isplata plaće i naknada se ne može vršiti bez uplate pripadajućih poreza i doprinosa – navode.

 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem