Sudske klupe

I u Zenici sipali bazno ulje umjesto eurodizela?

Benzinska pumpa Reunion u Zenici
Benzinska pumpa Reunion u Zenici
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Umjesto eurodizela sipali bazno ulje – Na osnovu zahtjeva MUP-a Republike Srpske, i nakon provedene akcije “Kolt”, Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH je danas izdala naloge za kontrolu dvaju obveznika koji se bave prometom nafte i naftnih derivata i njihovih poslovnih jedinica u Kozarcu, Modriči, Zenici, Zvorniku, Milićima i Gradišci, potvrdio je portparol UIOBiH Ratko Kovačević.

-Po okončanju kontrola imat ćemo konkretne podatke u smislu količina baznog ulja koje su ova preduzeća uvozila i njihovu upotrebu, precizirao je Kovačević.

Kontrola je naređena nakon što su pripadnici MUP-a Republike Srpske, u saradnji s UIOBiH, priveli 13 osoba, osumnjičenih za organizovani uvoz baznog ulja /naftne prerađevine koja se koristi za proizvodnju ulja i maziva/, kojoj su nakon toga dodavali aditive i prodavali kao eurodizel, iako taj proizvod nije zadovoljavao tehničke norme dizel goriva, niti ekološke standarde, čime su vlasnicima automobila pričinili štetu na vozilima, a prouzrokovali i ekološko zagađenje.

Ratko Kovačević je na pres-konferenciji u Banjoj Luci naglasio da bazna ulja nisu akcizni proizvodi i ista se koriste u hemiskoj industriji za proizvodnji ulja i maziva.

Međutim, ovdje postoji osnova sumnje da su nakon uvoza ovih baznih ulja ista miješana s određenim aditivima i na taj način pretvarana u pogonsko gorivo koje je prodavano na benzinskim pumpama. U tom smislu u kontrolama ćemo ustanoviti koja količina baznih ulja je korištena u stvarnu svrhu koja im je namijenjena, a koja količina je korištena kao pogonsko gorivo.

Za svaku litru prodatog baznog ulja kao pogonskog goriva budžet je oštećen za 0,55 KM po litri.

Kovačević precizira da se tu nalazi akciza u iznosu 0,30 KM i dvije putarine, jedna od 0,15 KM za održavanje puteva i od 0,10 KM za izgradnju autoputeva.

-Tek po okončanju kontrola i stvarno utvrđenih količina baznih ulja koja su korištena suprotno zakonskim propisima imaćemo stvarnu procjenu štete po budžet BiH,kazao je Kovačević.

Inače, UIO je već u prošloj godini vršio određne analize oko uvoza količina baznih ulja i bio dizela, te smo došli do zaključka da se količina ovih proizvoda uvezenih u BiH u posljednje tri godine znatno povećala. U tom smislu urađen je određeni plan u UIO od početka ove godine zajedno s Tužilaštvom BiH radi na kontrolama privrednih subjekata širom Bosne i Hercegovine.

Kontrole su u toku, a po okončanju bit će poznato više informacija. Iz MUPRS-a su danas potvrdili da je prodaja lažnog dizela evidentiran na šest benzinskih pumpi u RS-u. Direktor Policije RS-a Gojko Vasić je rekao je da će od tih 13 uhapšenih, zbog porezne utaje i zloupotrebe ovlašćenja u privredi i obmanjivanja kupaca, njih šest tokom dana biti predato u nadležnost Tužilaštva BiH. Još se utvrđuje ukupna šteta nastala djelovanjem ove organizovane kriminalne grupe.

Nezvanično, Milan Radovanović (1979.) iz Banje Luke, Siniša Straživuk (1968.) iz Banje Luke, Јosip Skoko (1986.) iz Gradiške, Ljuban Stošljević (1981.) iz Novog Grada/Bosanskog Novog i Dragan Milovanović (1950.) iz Bijeljine i vozač Mirsad Okić, kao organizatori organizovane kriminalne grupe u toku 2015. godine na teritoriji Republike Srpske izvršili su pomenuta krivična djela.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno