Zenica

I danas protest radnika RMK Prometa

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Četrdesetak radnika RMK prometa Zenica odlučilo se da do kraja sedmice jednosatnim štrajkom upozorenja ispred svoje poslovne zgrade ukažu na loš status. Strahuju od ponovne blokade, te protestuju što im plaće kasne najmanje tri mjeseca.

– Organizator štrajka je sindikalna organizacija, a provodi ga odbor. Bojimo se da naša imovina bude predmet sudskog namirenja. Vlada ZDK je vlasnik 60 posto naše firme, a istovremeno zakupac najvećeg dijela zgrade, te najveći dužnik za zakup, kaže sindikalni povjerenik Ratko Antunović.

Vlada ZDK duguje RMK prometu u čijoj zgradi se nalazi,  najmanje 1, 1 milion KM, zbog čega radnicima ove firme kasne plaće. Uz mjesečnu zakupninu od oko 55.000 maraka, u avgustu ove godine Vlada se obavezala isplaćivati i dio obaveza iz ranijeg perioda. Međutim, uplate su izostale. Osim plata i normalnog funkcionisanja, RMK Promet je sada u opasnosti zbog znatno većeg iznosa.

– Lani smo postigli dogovor o vansudskom poravnanju sa jednom italijanskom firmom nakon izgubljenog spora u vezi s obavezama nastalim devedesetih godina prošlog vijeka, kada je RMK Promet uvozio mazut za potrebe nekadašnje Željezare Zenica. Presuda je svedena na 477.000, a naša firma sa 31. januarom, ako ne plati ratu, vansudska nagodba se raskida i stavlja se van snage i iznos se vraća na prvobitni puni iznos, na milion i 800 hiljada maraka, navodi Adis Čolaković, pravnik u RMK Prometu.

Iz Vlade ZDK kažu da je slab priliv prihoda u budžet jedini razlog usporenog izmirenja obaveza, te nije precizirano da li će u predviđenom roku izmiriti obaveze kojima bi spasili svog stanodavca milionske štete.

AVAZStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno