Info

Husić upozorio: Nadležni da se sutra dogovore o deblokadi računa RMU Zenica, u protivnom…

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine zahtijeva da predstavnici nadležnih institucija sutra dogovore rješenje za deblokadu računa Rudnika Zenica, isplatu plaća i ponovno pokretanje proizvodnje.

– Ako ne shvate ovaj poziv i zahtjev najozbiljnije, svi će snositi odgovornost za ono što se može dešavati u toku dana – upozorio je Sinan Husić, predsjednik Sindikara radnika rudnika FBiH.

On je danas kazao da Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH zahtijeva od Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije da sutra, što hitnije, pozove u Ministarstvo predstavnike Elektroprivrede BiH, Rudnika mrkog uglja Zenica i Gradske uprave Grada Zenica.

– Zahtijevamo da na tom sastanku svi akteri usaglase i utvrde rješenje na osnovu kojeg će biti deblokran račun Rudnika, isplaćene plaće i pokrenut proizvodni proces. Upravni odbor Sindikata ponavlja stav da pruža podršku zaključcima koje je usvojilo Gradsko vijeće Grada Zenica 30. marta – dodao je Husić.

Gradsko vijeće Zenice usvojilo je zaključak da daje saglasnost gradonačelniku Fuadu Kasumoviću što hitnije deblokira račun, te su pozvali Elektroprivredu BiH, Rudnik Zenica i Gradsku upravu Zenice da u roku od 30 dana usaglase sporazuma kojim bi se na rate isplaćivao duga rudnika Gradu.

Rudari su u petak izašli na ulicu, održali protestnu šetnju i blokirali raskrsnicu na magistralnom putu M-17 u mjestu Perin han kod Zenice. Nakon deblokade su najavili da se nastavlja radnički neposluh u Rudnicima mrkog uglja Zenica.

Petnaestak članova Sindikalnog odbora Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica su u ponedjeljak ujutro stupili i u štrajk glađu, koji su prekinuli u četvrtak uvečer na nagovor komorata i porodica. Noć sa četvrtka na petak proveli su na ulici, ispred Gradske uprave.

Faktor

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno