Ljudi

Hulusi Akar na čelu turske armije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Veliki prijatelj BiH general Hulusi Akar imenovan za prvog čovjeka Turske armije – Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH-Zenica je radošću primila vijest da je prijatelj Mostova Prijateljstva, prijatelj Zenice i BiH general Hulusi Akar imenovan na najodgovorniju i najvišu poziciju u Turskoj armiji, na poziciju načelnika Generalštaba Armije Republike Turske. 

General Hulusi Akar je rođen 1952 godine u Kajseriju. Završio je vojnu akademiju 1972 godine. Obavljao je veliki broj odgovornih funkcija u Turskoj armiji.Takođe, je bio komadant turske mirovne vojne misije u BiH u periodu august 1997-august 1998 godine. Sjedište turske mirovne vojne misije u BiH tada je bilo u općini Zenica. Primopredaja dužnosti bila je na stadionu Bilino polje. U to vrijeme realizovani su brojni projekti: u školama i mjesnim zajednicama, pružana je pomoć institucijama kulture, a značajna pomoć pružana je i stanovništvu kroz zdravstvene usluge. General Hulusi Akar je jedan od nekoliko komandanata turske vojne misije koji su imali mandat u BiH a koji je dobio čin generala. 2013 godine, general Hulusi Akar je imenovan za komadanta turskih kopnenih snaga Republike Turske. U augustu 2015 godine, general Hulusi Akar je imenovan za Načelnika Generalštaba Turske armije.

General Hulusi Akar je bio domaćin u oktobru 2013 godine, delegaciji Mostova Prijateljstva, u sjedištu Generalštaba Turske armije u Ankari. General Hulusi Akar nam je iskazao toplu dobrodošlicu i u ugodnom razgovoru smo ga upoznali sa aktivnostima Mostova Prijateljstva u jačanja prijateljskih i bratskih veza između BiH i Republike Turske i posebnog prijateljstva koje gajimo prema pripadnicima Turske armije koja je ostavila neizbrisiv trag u Zenici i u BiH. Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH imala je tu čast bude jedan od domaćina, generalu Hulusi Akar koji je posjetio Zenicu 09.05.2015 godine.
Asocijacija Mostovi Prijateljstva u znak zahvalnosti za sve što je učinio na jačanju prijateljskih veza između BiH i Republike Turske, u prisustvu prijatelja generala Hulusi Akar, u Turskom parku u Zenici mu je uručila plaketu pod nazivom PRIJATELJ BiH. Takođe, su članovi Mostova Prijateljstva organizovali i ceremoniju na kojoj je general Hulusi Akar u znak sječanja na posjetu posadio i DRVO PRIJATELJSTVA u Turskom parku koji je izgradila upravo turska mirovna vojna misija.
Uvjereni smo da je Načelnik Generalštaba Turske armije general Hulusi Akar odličan izbor za prvog čovjeka turske armije i mi mu želimo mnogo uspjeha u nastavku njegove bogate vojne karijere.
Ovom prilikom Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH-Zenica želi čestitati i državni praznik Republike Turske (30 august), Dan pobjede i dan oružanih snaga Republike Turske, sa željom da ubrzo u prijateljskoj Republici Turskoj prestanu teroristički napadi na živote i imovinu građana i da u svim djelovima Republike Turske zavlada mir. Uvjereni smo u pobjedu turskog naroda i turske države.

Turska armija se nalazi među 10 najačih vojnih sila na svijetu.Turska armija ima preko 650.000 vojnika. Po broju vojnika, Turska armija je druga vojna sila među članicama NATO-u. Turska armija oko 3.800 tenkova, preko 1.000 ratnih aviona, a takođe ima i veliki broj ratnih brodova. Republika Turska je razvila jaku vojnu industriju, te proizvodi sopstvene vojne helikoptere ATAK, tenkove ALTAY, brodove MILGEM, bespilotne letjelice ANKA, i mnoge druge vrste naoružanja. Godišnji budžet koji Republika Turska izdvaja za potrebe turske armije je skoro 20 milijardi dolara.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno