Info

Hulusi Akar i Stipe Mesić počasni građani Zeničko-dobojskog kantona

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Skupština Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) danas je jednoglasno usvojila odluku za proglašenje ministra odbrane Turske Hulusija Akara i bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Stipu Mesića počasnim građanima tog kantona, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon raspisanog javnog konkursa, Odbor za javna priznanja je, u utorak, po završetku konkursne procedure, kao kandidate za počasne građane ZDK-a izabrao Akara i Mesića, a zastupnici u Skupštini ZDK-a su na današnjem zasjedanju jednoglasno podržali taj prijedlog.

Predsjednik Skupštine ZDK-a Jasmin Duvnjak u razgovoru s novinarom AA potvrdio je kako je Skupština jednoglasno potvrdila Odluku o dodjeli povelje Počasnog građanina Zeničko-dobojskog kantona ministru odbrane Republike Turske, nekadašnjem glavnokomandujućem turske vojne misije u BiH, generalu Hulusi Akaru.

“Gospodin Akar je zaslužan za podršku izgradnji mira i povjerenja, te za izuzetan doprinos razvijanju međunarodne i međunacionalne saradnje u BiH na principima humanosti, tolerancije i solidarnosti”, kazao je Duvnjak.

Duvnjak je rekao kako je svečano uručenje nagrada za sve laureate na Dan Zeničko-dobojskog kantona, 29. augusta 2018. u Zenici. Biće nam ukazana velika čast ukoliko gospodin Hulusi Akar, inače, dokazani prijatelj naše domovine Bosne i Hercegovine i svih naših naroda i građana bude prisutan na svečanoj sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona”, rekao je Duvnjak.

Dodao kako je ovogodišnji dobitnik Povelje Počasnog građanina i nekadašnji predsjednik SFRJ i Republike Hrvatske Stipe Mesić.

Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH, na čelu sa predsjednikom Jasminom Imamovićem, bila je jedan od inicijator i predlagača da turski ministar Akar dobije titulu Počasnog građanina ZDK-a.

“Hulusi Akar je veliki prijatelj BiH, ZDK-a i Zenice. Zbog njegovih zasluga u realizaciji velikog broja projekata na području ZDK-a gdje su obnovljene škole, sportska igrališta, napravljeni putevi, obnovljeni vjerski objekti i realizovano mnogo drugih projekata. Ovo je najmanje što su institucije ZDK-a, koje predstavljaju građane ovog kantona mogle učinuti, a to je da Hukusi Akar dobije priznanje za svoj rad na jačanju veza između BiH i Turske”, rekao je Imamović, posebno iskazavši zadovoljstvo i zahvalnost što je njihova inicijativa podržana jednoglasno.

Predlagači da turski ministar Akar bude proglašen za počasnog građanina ZDK-a su također i bivši guverner ZDK-a Bedrudin Salčinović, bivši načelnik općine Zenica Ferid Alić i OŠ “Alija Nametak” Zenica.

Shodno Zakonu o javnim priznanjima Zeničko-dobojskog kantona svake godine 29. augusta, na Dan ZDK-a, dodjeljuju se javna priznanja za zaslužne građane, pojedince i subjekte koji su dali doprinos razvoju, afirmaciji i promociji ovog kantona.

Postoje dvije vrste javnih priznanja, kategorija Počasni građanin kantona, koja se dodjeljuje stranim državljanima koji su dali podršku BiH i kantonu i koji se zalažu za razvijanje međudržavnih i međuljudskih odnosa.

Druga kategorija je Plaketa kantona koja se dodjeljuje domaćim subjektima, fizičkim i javnim osobama.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno