Biznis

Hrvić: Prvi proizvodi stigli na Kosovo, država treba osigurati nastavak izvoza

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Hrvić: Prvi proizvodi stigli na Kosovo, država treba osigurati nastavak izvoza – Proizvodi grupacije AS Holdinga ponovo su se našli na policama marketa na Kosovu, nakon što je tamošnja vlada 1.aprila ukinula takse na proizvode iz BiH i Srbije, uvodeći mjere reciprociteta u odnosu na Srbiju.

Predsjednik uprave AS Holdinga, Rusmir Hrvić za Akta.ba je kazao da su kroz komunikaciju sa zvaničnim institucijama i partnerima sa Kosova, očekivali ukidanje carina pa su tako i spremno dočekali odluku Vlade Kosova.

“Prvi kamioni proizvoda AS Holdinga već su stigli na tržište Kosova. Radi se o proizvodima Solane Tuzla, konkretno Tuzlanska so i Do-Do začin. Konditorski proizvodi Kent i Master brandova također su spremni za otpremu. U narednim danima očekujemo prve izvoze i drugih članica AS Holdinga kao što je AC Food sa brandovima Tops i Maza. Proizvodi Vispak-a i Klas-a, već su ranije bili prisutni na ovom tržištu te polovinom mjeseca očekujemo prve isporuke”, kazao je Hrvić.

Kada je riječ o položaju bosanskohercegovačkih firmi na Kosovu, Hrvić kaže da je ubjedljivo najteži.

“Ne trebamo zaboraviti da od država regiona jedino nama trebaju vize za ulazak u tu zemlju kao i našim partnerima sa Kosova kada dolaze u Bosnu i Hercegovinu. Međutim, koristimo kvalitet i snagu naših brandova kako bi vratili svoje pozicije i ojačali ih na policama”, rekao je.

Očekuje da će se dalji izvoz odvijati bez problema, te apeluje na vlasti naše države da im to i osiguraju u narednom periodu.

“Takse za Bosnu i Hercegovinu su ukinute bez reciprociteta tako da ćemo mi, kao i sve drugo što radimo, nastaviti graditi našu poziciju na duge staze a politika je tu da nama svima pomogne a ne suprotno”, rekao je.

Hrvić govori da je AS Holding svoju proizvodnju pojačao. Prvenstveno im je zadaća, kao društveno odgovorne kompanije, bila da snabdiju tržište Bosne i Hercegovine i taj zadatak obavljaju poprilično uspješno.

“Naravno, kao što mi imamo potrebe za određenim proizvodima iz uvoza, tako i mi nastavljamo sa izvozom prema našim inostranim partnerima. Zbog vanredne situacije cijene transporta su znatno poskupjele i pored toga nemamo nekih značajnijih problema”, kazao je.

S obzirom da je pandemija napravila sličnu situaciju u cijelom svijetu, kada je izvoz i uvoz u pitanju, kaže da se potražnja na domaćem tržištu može uporediti sa onom u izvozu. “Mi imamo godišnje planove po kategorijama proizvoda u izvozu tako da nastojimo da se toga držimo. Imali smo mnogo vanrednih upita gdje cijene nisu bile ni bitne ali ostali smo vjerni domaćim potrošačima i našim dugogodišnjim partnerima u svijetu”, kaže.

Svoje poslovanje ova kompanija nastavlja prilagođeno trenutnim uslovima uz maksimalne mjere opreza.

“Zdravlje naših uposlenika nam je na prvom mjestu te smo uradili prevenciju kako nalažu standardi i preporuke nadležnih institucija.  U diviziji tekstila imamo dvije članice, Fortitudo Travnik i Napredak Tešanj, gdje trenutno proizvodimo zaštitnu opremu, prvenstveno dvoslojne maske. Zaštitna oprema, za sada, distribuira se našim radnicima i zdravstvenim ustanovama. Nadamo se skorom završetku pandemije i što manjoj šteti koju, nažalost, već sada imamo u Bosni i Hercegovini”, kazao je Hrvić.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje kažu da su kompanije iz Bosne i Hercegovine nakon odluke organa Kosova da ukinu takse u periodu od 20. marta do 3. aprila izvezli robe u vrijednosti od 283.472 KM.

Najveći dio otpada na farmaceutske proizvode 702 kilograma što je 78.731 KM. Zatim slijede mlijeko i mliječni proizvodi, jaja peradi u iznosu od 62,5 tona vrijednosti od 57.356 KM.

Na trećem mjestu su proizvodi od voća i povrća, orašastih plodova 5,6 tona, vrijedni 31.400 KM. Izvezene su još 24,5 tone drveta, proizvoda od drveta i drveni ugalj u vrijednosti od 27.968 KM.

Najmanji iznos zabilježen je u proizvodima od kože, svega 147 KM.

I.R.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno