Info

Hitno vakcinisati rođene tokom rata u BiH

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, BiH spada među najveća žarišta epidemije ospica u dijelu koji pokriva Evropski centar za vakcine i nalazi se odmah iza Kirgistana. U 2014. i prvim mjesecima ove godine u BiH je zabilježeno 5.340 slučajeva ospica.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da takav razvoj situacije ugrožava zacrtani cilj da se ospice iskorijene do kraja 2015. godine i poziva vlasti da “uspostave kontrolu nad žarištima”.

U reportaži Bi-Bi-Sija precizira se da su nedostatak vakcina i odsustvo “preventive” tokom sukoba devedesetih godina doveli do ove situacije.

Nedavna “eksplozija” slučajeva ospica i rubeole nasljeđe je teške prošlosti.

Sve one koji nisu vakcinisani ,računajući i one koji su već odrasli, treba hitno dovesti u klinike kako bi primili imunizaciju – navodi Bi-Bi-Si.

Ljekari upozoravaju da djeca mogu umrijeti, ako ne budu vakcinisana protiv ospica.

Mladi u BiH koji danas imaju dvadesetak godina rođeni su za vrijeme rata, tako da mnogi od njih nisu vakcionisani.

Taj problem počinje da opterećuje i druge zemlje, jer su se stanovnici BiH tokom i nakon sukoba raselili po cijeloj Evropi.

Nedavni slučajevi u Njemačkoj povezani su sa BiH. Ospice u svijetu godišnje odnose više od 100.000 života – upozoravaju stručnjaci.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

VIDEO: Zenica – Jutro u “čeličnom gradu”

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: