Zenica

Hitna pomoć Zenica godišnje obavi 40.000 pregleda i terenskih intervencija

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Često su prvi na mjestu svih nesreća. Njihov posao osim znanja zahtijeva sposobnost, brzinu, pribranost i hrabrost. Iako rade izuzetno stresan posao, kažu, kako im ništa nije teško jer se trude da su uvijek na usluzi svojim sugrađanima. Ovo je priča o zaposlenicima službe Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Zenica.

U trenutku naše posjete ovoj Službi, ljekari i medicinsko osoblje pomagali su četverogodišnjem dječaku koji je teško bolestan i prilikom pada zadobio je povrede glave.

“Ovo je naša svakodnevnica i nikada ne znate kakav ćete imati dan i koliko intervencija. Mi smo uvijek na „prvoj liniji“ jer život građana ovisi o nama. Najteže u našem poslu je kada pomažete mladim ljudima ili djeci”, priča doktor Ahmed Awad, dežurni ljekar u ovoj Službi.

Godišnje se u ovoj službi obavi oko 40 hiljada pregleda i terenskih intervencija i svaka priča je drugačija.

“Za mene je izuzetno bilo teško kada se u jednom danu dijete od četiri godine utopilo, a pola sata kasnije i djed je izgubio život. Teško je takvu vijest saopćiti porodici, a tada sam to morala ja uraditi i bilo mi je izuzetno teško”, kaže Selma Čajdrić, glavna sestra i dugogodišnja zaposlenica Službe hitne medicinske pomoći “Doma zdravlja” Zenica.

Većina onih koji odaberu rad u ovoj Službi su saglasni da je osjećaj neprocjenjiv kada shvatite da ste uspjeli nekom pacijentu da pomognete i da mu spasite život upravo zahvaljujući, najprije svojoj pribranosti, ali i znanju koje stičete svakodnevno. Mnogo je teških situacija, ali bude i onih zbog kojih se smijete godinama kasnije i zbog kojih, kako kažu naši sagovornici, shvatite koliko je lijepo raditi posao koji volite te ga radite u dobrom kolektivu.

“Kada spasite jedan život kao da ste spasili cijeli svijet. Nedavno je naša ekipa imala hitan slučaj i sa svom opremom žurila je na adresu pacijenta. Vidno potreseni ukućani su zaboravili spomenuti da u dvorištu imaju psa, koji je našu ekipu sa svom opremom napao. Oni su bježali da bi spasili sebe i opremu, ali srećom, sve se na kraju dobro završilo kako za našu ekipu tako i za pacijenta”, priča nam glavna sestra.

U ovoj Službi posao obavlja ukupno 12 timova odnosno četiri brigade po tri tima dnevno koji su stalno na usluzi svim građanima Zenice. (B. D. Zenicainfo)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno