Zenica

Asocijacija Mostovi prijateljstva BiH: Realizovane stotine aktivnosti na jačanju i obnavljanju veza

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Asocijacija Mostovi prijateljstva BiH: Realizovane stotine aktivnosti na jačanju i obnavljanju veza- Asocijacija Mostovi prijateljstva Bosne i Hercegovine u proteklih 12 godina, koliko postoji, realizovala je stotine aktivnosti, projekata i inicijativa ne samo u Zenici nego i širom BiH regije pa i u Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Jasmin Imamović, predsjednik Asocijacije Mostovi prijateljstva Bosne i Hercegovine, rekao je da se ideja o osnivanju Asocijacije javila tokom posjete turskom Izmiru.

“Razgovarali smo o tome da treba pokrenuti nevladinu organizaciju koja će raditi na jačanju i obnavljanju mostova prijateljstva, pogotovo između Turske i BiH. Tako je i krenulo. Osnovani smo prije 12 godina. Do sada smo realizovali stotine aktivnosti, projekata i inicijativa ne samo u Zenici nego i širom BiH, regije pa i u Turskoj”, pojasnio je Imamović.

Uspostavili su saradnju, ne samo s institucijama i organizacijama Republike Turske već i s drugim prijateljskim državama.

“Radi se o Azerbejdžanu i Indoneziji. Uskoro proširujemo saradnju i s nekim drugim državama. Ova nevladina organizacija je osnovana prvenstveno na jačanju međunarodne saradnje, ali realizujemo i projekte u BiH, prije svega humanitarne. Do sada smo posjetili više od 40 povratničkih naselja, između ostalih, Kozarac i Srebrenicu. Realizujemo različite projekte poput kulturno-umjetničkih, sportskih, tokom Ramazana organizujemo iftare s našim partnerima – turskim organizacijama”, kazao je Imamović.

Uspostavili su saradnju i s institucijama Sjevernog Kipra gdje su bili gosti predstavnika vlasti. Radili su i na uspostavljanju mostova prijateljstva između općina u BiH i Turskoj.

“Organizovali smo prezentacije i promocije bh. kulture u Turskoj. Imamo uspješnu saradnju s organizacijama u Srbiji i Hrvatskoj. Imamo kontakte s nekim organizacijama i u Makedoniji i Crnoj Gori. Prva smo organizacija koja je organizovala manifestaciju sjećanja na genocid u Srebrenici, a da se desilo u Srbiji. To je bilo u Novom Pazaru”, podsjetio je Imamović.

Govorio je i o saradnji s Azerbejdžanom navodeći da su potpisali sporazum o saradnji s nevladinom organizacijom iz Bakua.

“Bili smo gosti u Azerbejdžanu i Gruziji gdje smo učestvovali u nekim mirovnim konferencijama. Mi promovišemo kulturu i tradiciju Azerbejdžana u BiH. Tako isto imamo saradnju s Ambasadom Indonezije”, rekao je Imamović.

Kazao je i da su napravili “most prijateljstva sa Sjevernim Kiprom”.

“Zbog situacije koja postoji u prošlosti i nepriznavanja, političari i političke partije ne mogu možda uspostaviti saradnju, ali može nevladina organizacija, na planu kulture, obrazovanja, mladih… Mi to radimo”, izjavio je Imamović.

Smatra da, kada je u pitanju nevladin sektor, nema puno organizacija poput njih koje se bave promocijom prijateljskih veza.

“Mislim da se može puno više raditi. Mi smo entuzijasti, ne radimo ovo za novac. Svi radimo volonterski i volimo BiH i zbog toga znamo da bez prijatelja u svijetu ne možemo doći do nekih određenih ciljeva. Veoma je bitna i promocija turizma, kulture i tradicije. Mi to i radimo. Imamo više od 100 članova s tim da neke projekte realizujemo u još većem broju, zavisno od složenosti. U sklopu naše organizacije su i umjetnici, muzičari, sportisti…”, poručio je Imamović.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno