Kultura

Historijski uspjeh BNP Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Historijski uspjeh BNP Zenica na 33. susretima kazališta/pozorišta – U tridesetdvogodišnjoj historiji postojanja Susreta kazališta/pozorišta BiH u Brčkom nije zapamćeno da jedno pozorište uđe u takmičarski program sa tri svoje predstave.

Na 33. susretima kazališta/pozorišta u Brčko distriktu BiH, koji će se održati od 17. do 25. novembra, Bosansko narodno pozorište Zenica je ušlo u Takmičarski program sa svoje tri predstave i to sa predstavom koja je glumački i rediteljski uradak Mirjane Karanović, a koja je nastala po tekstu Tanje Šljivar Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali, zatim predstava Dragana Komadine Drang nach Westen (Prodor na Zapad) u režiji Lajle Kaikčije i predstava Mrtve ribe plivaju na leđima, velika koprodukcijska predstava Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, Narodnog pozorišta Mostar i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, nastala po tekstu Josipa Mlakića, a u režiji Tanje Miletić-Oručević.

Osim vlastitog uspjeha ove teatarske kuće, može se govoriti i o pomicanju produkcijskih standarda bh. teatra, jer se primjerom Bosanskom narodnog pozorišta Zenica pokazuje njegovanje tekstova domaćih dramskih autora,  a samim tim i naše baštine.

U obrazloženju selekcije Takmičarskog programa 33. susreta kazališta/pozorišta BiH, selektor Vlado Kerošević je izjavio: Zeničko pozorište odigrat će tri predstave, jer su u protekloj sezoni u realizaciji imali deset projekata po tekstovima domaćih dramskih autora koji pišu na sva tri jezika kojim se služe narodi u BiH. S druge strane, imamo druga domaća pozorišta u BiH, odnosno pet teatara koja nisu stavila nijedan tekst domaćih dramskih autora. Naša kompletna teatarska klima u BiH još nije dovoljno motivirana bez obzira na to što smo regionalizirali ove susrete kako bismo podigli standard.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno