Politika

HDZ1990 Zenica: Saopćenje za javnost

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

HDZ1990: Saopćenje za javnost – Poštovani sugrađani, svjedoci smo da je situacija sa zagađenjem zraka u Zenici svakim danom sve gora i gora, možemo slobodno konstatirati da je dramatična.

Sve je više oboljelih od respiratornih oboljenja i od karcinoma, koji se direktno mogu povezati sa zagađenjem i radom kompanije Arcelor Mittala.

Sva izvješća i preporuke ozbiljnih institucija ukazuju, da u našem gradu ne smijemo sijati povrće, gajiti stoku, disati punim plućima, a o kupanju u rijeci Bosni u koju se svakodnevno ispuštaju ogromne količine otrova i koja je postala Mittalovo smetljište, možemo samo maštati. Po dosadašnjim podatcima minimalno šest mjeseci godišnje bi trebali imati neku vrstu uzbune i ne bi trebali izlaziti iz kuće. Naravno, pitamo se s pravom, pa šta nam je to onda ostalo i kakva je to kvaliteta života?

Dovoljno je samo pogledati poluispravne displeje koji i ako umanjene, ipak očitavaju strašne visine raznih otrovnih polutanata a zima tek treba doći.

Dok trakavica oko borbe za poštivanje osnovnih ljudskih prava i okolinskih dozvola traje, ovdje umire sve više ljudi. Jasno nam je da je i na naša vrata stigao surovi kapitalizam ali nam nije jasno da možemo prodati i svoje zdravlje.

Gospoda korumpirani političari koji nas predstavljaju o svemu ovome šute! Trebali bi ipak i oni ali i gospoda iz Arcelor Mittala znati, da mi nismo neuka plemena sa kojima se može beskrajno manipulirati i koja se mogu na sve naviknuti. Možda imamo malo više strpljenja i tolerancije nego drugi ali tome je nadamo se došao kraj.

• Pozivamo Gradsko vijece na čelu sa Gradonačelnikom i Predsjedavajućim da na narednoj sjednici GV hitno uvrste kao prvu tačku dnevnog reda informaciju o zagađenju kompanije Arcelor Mittal,

• Tražimo da Gradsko vijeće postavi rok od šest mjeseci kompaniji Arcelor Mittal da ispuni sve okolinske dozvole i postavi filtere,

• Zahtjevamo da Gradsko vijeće ukoliko se ne ispoštuju postavljeni rokovi, pokrene proceduru raskida ugovora sa ovom kompanijom a generalnog direktora g. Biju Naira, proglasi „personom non grata“…

Pozivamo političke stranke u aktuelnom sazivu Gradskog vijeća da preuzmu odgovornost a građane da se probude i ne sjede skrštenih ruku kao do sada, jer nam očito neće niko pomoći.

Ako ne možemo svojoj djeci osigurati čist zrak i nismo spremni da se za to pravo izborimo, onda nismo ni vrijedni boljega.

Kantonalni i gradski odbor HDZ1990



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno