Politika

HDZ1990: saopćenje za javnost

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

HDZ1990: saopćenje za javnost – Poštovani građani Zenice,

Očekivali smo da će se novi saziv Gradskog vijeća baviti privlačenjem investicija, rješavanjem gorućih problema i povečanjem životnog standarda Zeničana, ali umjesto toga svjedoci smo sve većeg broja nacionalno obojenih govora, za koje smo bili ubjeđeni da su daleka prošlost Zenice.

Sigurni smo da sve ovo ima dublju i smisleniju zadaću u cilju potpune dominacije jednog naroda nad drugima. U više navrata smo upozoravali na težak položaj svih građana a posebno Hrvata u gradu Zenici. Ne možemo prihvatiti činjenicu da u multietničkoj Zenici za koju se svi deklarativno zalažemo, Hrvati ne mogu raditi u javnim poduzećima, ustanovama i gradskoj upravi. Ni na jednom rukovodećem mjestu u Zenici nije Hrvat, a procent uposlenih Hrvata može se iskazati promilima. Sve ovo ukazuje na sistematičnu politiku dominacije i majorizacije Hrvata u gradu Zenici.

Podsjećamo, Hrvati su konstitutivan narod, drugi po brojnosti u Zenici i samo traže ono što im po zakonu pripada, a to je jednakopravnost. Zabrinjava nas i smjena Predsjedavajuće Gradskog vijeća, koja je na to mjesto birana ne kao stranačka pripadnica, nego kao pripadnica iz reda Hrvatskog naroda i koja je na to mjesto došla nakon više od jedne decenije, što samo po sebi dovoljno govori.

Bez obzira na opravdane ili neopravdane razloge smjene Predsjedavajuće, sa ovim potezom je poslana direktna poruka Hrvatima ovog grada, da samo ukoliko su poslušni mogu očekivati milost. Ti principi su neprihvatljivi što jasno pokazuje i trend odlaska Hrvata sa ovih područja na kojima ih je nekada živjelo gotovo 30.000. Nažalost, za očekivati je da će se poslije ovakvih poruka i nebrige Gradskog vijeća za svakodnevne probleme građana, trend odlaska svih, a posebno Hrvata iz Zenice još više ubrzati, što je dodatni vjetar u leđa mnogima koji su za etničku podjelu Bosne i Hercegovine.

Pozivamo sve demokratski i europski orijentirane stranke, vijećnike Gradskog vijeća, a posebno aktualnog Gradonačelnika, da ne prihvate principe nejednakopravnosti i majorizacije Hrvata, ali i drugih u gradu Zenici, jer to vodi direktno u radikalizaciju i daljnju izolaciju grada. Zahtijevamo da se učinjena nepravda prema Hrvatskom narodu po pitanju zapošljavanja žurno ispravi masovnijim zapošljavanjem istih, jer je to u duhu Zenice, ali i zakonska obaveza.

S poštovanjem.
Gradski i županijski odbor HDZ1990



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno