Politika

Hasan Helvida (DF): Gradska uprava Zenice zanemaruje probleme zagađenja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Hasan Helvida (DF): Gradska uprava Zenice zanemaruje probleme zagađenja – Građani Zenice su posljednjih dana izloženi povećanom zagađenju, neuobičajenom za ovo doba godine, izvan sezone grijanja.

Monitoring koji je nabavljen nakon masovnih protesta građana ne funkcioniše, ne mjere se najvažniji polutanti i oslanjamo se samo na ono što vidimo i golim okom: enormne količine prašine i dima koje nekažnjeno izbacuje kompanija ArcelorMittal.

Nedavna posjeta Zenici federalne ministrice okoliša i turizma pokazala je da se aktuelna vlast više brine za tobožnje probleme međunarodne kompanije, umjesto da vodi brigu o građanima. Metalurški pogoni cijelu 2016. godinu rade bez važećih dozvola, a izdavanje novih ekoloških dozvola je prolongirano iza lokalnih izbora, samo da bi se sakrio nerad nadležnih organa vlasti. Za to vrijeme broj oboljelih od raka u Zenici stalno raste, veći je od prosjeka i Kantona i Federacije i ništa se ne čini da bi se taj problem riješio.

Vlada Federacije je ove godine usvojila petogodišnje analize zagađenja tla i biljaka u Zenici sa preporukama za rješavanje tih problema, ali Gradsko vijeće ne želi da ih javno objavi i stavi na dnevni red prije lokalnih izbora, jer očito žele da sakriju alarmantne podatke o zagađenju. Zaboravili su da im mandat traje i u septembru i da moraju opravdati paušale koje će primiti za ovaj mjesec.

Demokratska fronta u svom izbornom pogramu ima niz mjera koje mogu riješiti ove probleme u našem gradu. Mi nećemo sakrivati podatke o zagađenju, nećemo obmanjivati javnost i izbjegavati odgovornost, nego ćemo poduzeti sve da bi ovaj grad bio čišći, zdraviji i pogodniji za život. Smanjenje zagađenja ne znači gubitak radnih mjesta i nikako ne pristajemo na prevaru koju nam sadašnja vlast već godinama plasira.

Za život kakav želimo

Mr. Hasan Helvida, kandidat Demokratske fronte za gradonačelnika Zenice



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno