Ljudi

Haris Abdagić: Ključna godina za BalkanEros

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Haris Abdagić: Ključna godina za BalkanErosHaris Abdagić, lider poznate zeničke pop-rock-world grupe BalkanEros, odlučio je da na neko vrijeme sastav zaustavi scenske nastupe i da se temeljito posveti autorskom, studijskom i produkcijskom radu.

– Neke su nam se kockice posložile, – objašnjava Haris. – Puno smo svirali u proteklih nekoliko godina, možda i prečesto, jer su to od nas tražili, i postali smo live atrakcija. Ali, sa takvim velikim i, ipak, neprocjenjivim iskustvom, sada ćemo intenzivnije raditi na autorskoj karijeri i u prvom dijelu ove godine rijetko ćemo nastupati.

– Znači li to da već imate konkretne planove?

– Svakako. Otvorili smo čak tri paralelna projekta, a prvi se nametnuo sam po sebi. Prošle godine smo objavili album ”Balkanjeros rokenrol”, sa naslovnom hit pjesmom i spotom koji je imao zapaženu gledanost. Kako je još neke brojeve publika odlično prihvatila, vrlo važno je da sada uradimo i seriju tih spotova za naslove kao ”Daj da pijem”, ”Haljine” i od ”Sna smo stvoreni”. Zahtjevan je to posao, ali iza sebe imamo Le Non produkciju, koja se sve više globalno nameće u produkciji videa, pa će nam biti puno lakše da sve ostvarimo, recimo, do kraja ljeta.

– Kako si sam rekao, samo to je veliki izazov, a ipak spominješ još dva projekta?

– Drugi nam, u suštini, neće uzeti puno vremena, ali je u smislu izazova još veći. Svirajući intenzivno u proteklim godinama, u repertoaru smo složili cijeli program naših obrada tzv. romanero standarda, pa je u nama sazrela zamisao da ih konačno posložimo kao ‘live studijski album’. To znači da ćemo ih u studiju odsvirati uživo kao na nastupima i uraditi album bez bilo kakvih dosnimavanja. Da to može biti vrlo zanimljivo izdanje potvrđuje podatak da se produkcije prihvatio čuveni Đani Pervan (Letu štuke, Darko Rundek, Zabranjeno pušenje, op. autora). Snimanje smo već dogovorili u jednako čuvenom Pavarotti studiju i samo trebamo naći pravi termin, opet prije ljeta, nadamo se.

– A treći projekat?

– Uvod za njega je naše sudjelovanje u projektu Muzičke produkcije JS RTVBiH ”Domaće note”, u kojem ova kuća traži autore iz BiH sa originalnim pjesmama koje će snimiti u svom studiju i podržati kroz svoje programe. Mi ćemo ponuditi jednu retro pop-rock temu, kojom otvaramo rad na našem novom albumu. Za sada ću samo najaviti da Šama (bastista Aldin Šehić, op. autora) i ja radimo na novim pjesmama za album koji će imati zajednički nazivnik ‘nostalgija’.

– Dakle, na sceni vas duže vrijeme nećemo vidjeti?

– Na predugo. Zapravo, mi ćemo i ovih mjeseci povremeno svirati, ali u punom intenzitetu, ako tako mogu reći, od jeseni otvaramo novo poglavlje grupe Haris Abdagić & BalkanEros.

(J.D.)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno