Info

HAKERI NAPADAJU: Probijena Wi-Fi zaštita 90 posto bežičnih mreža svijeta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

HAKERI NAPADAJU – Belgijski sigurnosni stručnjaci najavili su kako će u javnost izići s detaljima o velikom sigurnosnom propustu koji su pronašli unutar WPA2 (Wi-Fi Protected Access II) protokola.

Ovaj sigurnosni protokol koristi se za zaštitu komunikacija na velikoj većini Wi-Fi pristupnih točaka u svijetu. WPA je nastao kao posljedica probijanja zaštite u njegovom prethodniku, WEP protokolu, a sada se čini kako niti WPA2, najnaprednija verzija tog protokola, nije imuna na hakerske napade.

Za sada se o ovom otkriću ne zna mnogo. Spomenuti stručnjaci imaju dokaz da njihova vrsta napada funkcionira. Proof-of-concept se naziva KRACK (Key Reinstallation Attack) a o ranjivosti WPA2 enkripcije već su obaviještene organizacije koje se bave cyber sigurnošću.

Ranjivost u ovom protokolu navodno napadaču omogućava “prisluškivanje” prometa kada je spojen na istu Wi-Fi mrežu kao i žrtva, a ključni vektor napada je “handshake” slijed radnji kojim računala spojena na mrežu “dogovaraju” enkripcijske ključeve s baznom stanicom za pojedinu sesiju.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno