Info

Greške na putovanjima u Evropi

Ne primaju svi lokali kreditnu karticu i nije svaka voda besplatna
Ne primaju svi lokali kreditnu karticu i nije svaka voda besplatna
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Greške na putovanjima u Evropi- Osim uobičajenih savjeta vezanih uz putovanja da pazite na stvari, a posebno vrijednosti, da da se informirate o mjestu na koje putujete i slično, stranica posvećena putovanjima Thrilist donosi savjete konkretno vezane uz Europu.

Svaka je država specifična i svaka ima svoje specijalne propise i zakone, no europske zemlje generalno imaju nekih sličnosti pa se i neke pogreške mogu svesti pod zajednički nazivnik. Evo nekoliko primjera na koje biste mogli pripaziti prije nego krenete na put Europom…

Polažete sve nade u kreditnu karticu

Premda ćete za sva veća plaćanja sigurno moći provući karticu, u Europi još uvijek postoje mnoga mjesta na kojima kartica ne prolazi, poput manjih kafića i restorana, crkvica, malih muzeja, suvenirnica, taksi i javnog prijevoza. Ponesite sa sobom manju količinu gotovine, dovoljno da pokrijete sitne troškove i da ne brinete hoće li vas netko opljačkati.

Mislite na odjeću

Obzirom da turisti puno hodaju, onda svakako i odjeća mora biti prikladna, prije svega udobna. Međutim, imajte na umu da nije svaka odjeća prikladna za svaku instituciju i građevinu koju želite pogledati. Možda ćete uživati hodati u majici bez rukava, no planirate li posjet crkvi, svakako sa sobom imajte i duge rukave.

Besplatna voda

Premda je u dijelu Europe voda iz slavine dovoljno sigurna i pitka, u kafićima ćete često za narudžbu ‘čaše vode’ dobiti zapravo flaširanu vodu koju će vam onda i naplatiti. Ista je stvar i s košaricama kruha u restoranima – premda je taj dodatak na mnogim mjestima besplatan, nemojte se iznenaditi ako i to uđe u cijenu obroka.

Odabir prve organizirane ture na koju naiđete

Dobra priprema svakako će vam olakšati putovanje, a tu spadaju i organizirani razgledi grada i jednodnevni izleti. Nemojte uzeti baš prvu ponudu koja vam dospije pod ruke, raspitajte se jer uvijek postoji više opcija. Primjerice, gradovi na morima i rijekama često u turističkoj ponudi imaju kraća krstarenja u sklopu razgleda grada, no često su to precijenjene ture dok istu stvar možete dobiti za nikakve novce odaberete li gradski brodski prijevoz.

Nepoznavanje nijedne riječi jezika zemlje u koju putujete

Nitko ne očekuje od turista da su poligloti i većina stanovništva većih europskih gradova govori engleski, no nije na odmet naučiti barem neke osnovne fraze za slučaj da se nađete u zabiti u kojoj učenje stranog jezika nije prioritet. Osim toga, svatko cijeni trud i takav će vam pristup otvoriti razne mogućnosti.

Odabir prevelikog kofera

Goleme torbe i koferi jednostavno nisu praktični kad u tjedan ili dva dana pokušavate proći što više mjesta u nekoj zemlji ili se oslanjate na prijevoz koji nije zrakoplovni. Uvijek se možete naći u situaciji da morate hodati do smještaja pa je manji kofer s kotačićima ili veći ruksak puno sretnija opcija.

Prevelika očekivanja od javnog prijevoza

Čak i u zemljama poznatima po točnosti (Njemačka) dolazi zbog zastoja javnog prijevoza zbog radova na cesti, prometnih nesreća i slično, no u nekim zemljama točnost javnog prijevoza nije prioritet. Osigurajte se, proučite načine prijevoza i osmislite rezervni plan razgleda grada za slučaj da vam ideja prijevoza propadne.

Autori nisu propustili upozoriti i da bi trebalo unaprijed provjeriti radno vrijeme pojedinih muzeja i institucija koje želite vidjeti, te istaknuti da u nekim zemljama dućani rade dvokratno pa se ne treba čuditi ako u dva sata poslijepodne ne kupite željeni suvenir. Također, obzirom da im veći dio čitatelja dolazi iz SAD-a, podsjećaju na vožnju automobila s kvačilom.

jutarnji.hr



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno