Zenica

Gradska biblioteka Zenica slavi 70. godišnjicu, a Američki kutak 20. godišnjicu rada u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Proteklu godinu u Gradskoj biblioteci Zenica obilježio je veliki broj različitih programa, predavanja i radionica – istakao je u izjavi za Fenu direktor te ustanove Nermin Ormanović.

Posebno je, naglašava, bilo dosta programa za korisnike mlađih uzrasta, a čemu je doprinijelo i otvaranje novog odjeljenja za djecu.

– Poznato je da smo na kraju 2022. godine otvorili Dječiju čitaonicu, u kojoj se odvija većina programa namijenjenih djeci tog uzrasta. Veliki je pomak napravljen i u saradnji sa predškolskim ustanovama u Gradu Zenici pa se možemo pohvaliti da nije bilo vrtića koji nije bar sa jednom svojom grupom posjetio Gradsku biblioteku, što smatramo izuzetno bitnim. Čini se da se taj segment u proteklim godinama nije stavljan u prvi plan – ističe Ormanović.

On navodi da su se projekti koji su vezani za najmlađe održavali tokom cijele prošle godine, a u novembru su održana dva koncerta za djecu osnovnih škola. Prvi koncert nazvan je “Pjevat ćemo šta nam srce zna”, a potom je upriličen i koncert dugogodišnjeg zaposlenika Biblioteke i bivšeg direktora Harisa Abdagića, koji je nastupao sa svojom kćerkom Kirom – “Tata i Kira, raspjevana lektira”. Gosti za ovaj koncert bili su učenici iz općine Žepče.

Realizirane su i već tradicionalne manifestacije, kao što su “Ljeto u biblioteci” i “Mjesec knjige”, koje su ponudile korisnicima veći broj radionica, kurseva i promocija.

– Samo smo u “Mjesecu knjige” ugostili više od 30 književnika i kulturnih radnika, koji su našoj publici predstavili svoje nove publikacije. Također, prošla je godina bila značajna po tome što smo značajno obnovili i naš bibliotečki fond – uz pomoć Gradske uprave, kao i kroz različitu vrstu projekata na koje smo se prijavljivali. Posebno treba naglasiti Fondaciju za bibliotečku djelatnost i Fondaciju za izdavaštvo Federacije Bosne i Hercegovine, na čije se projekte svake godine prijavljujemo i s kojima imamo izuzetnu saradnju – podvukao je Ormanović.

Prošle godine u biblioteci su objavili četiri knjige, a Ormanović je izdvojio knjigu iz filozofije “Niče i Grci” Zeničanina  Senada Arnauta, koji je doktorant filozofije na Sveučilištu u Zagrebu i asistent na Filozofskom fakultetu u Zenici. Izdvojio je i novu knjigu poezije zeničkog pjesnika Adnadina Jašarevića.

Svim sugrađanima, a posebno vjernim korisnicima usluga i studentima, koji spremaju i ispite u prostoru Čitaonice, zaželio je sretnu i uspješnu 2024. godinu, za koju obećava i još veći angažman te osiguranje boljih uslova za sve korisnike njihovih usluga.

– Važno je naglasiti i kako je ova godina i jubilarna za našu ustanovu. Naime, ove godine punimo i 70 godina rada, dok naš Američki kutak, inače prvi Američki kutak u BiH, puni 20 godina postojanja – podsjeća Ormanović.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno