Info

Gradnja hidroelektrane Vranduk i dalje bez odobrenog projekta

Gradnja hidroelektrane Vranduk i dalje bez odobrenog projekta
Gradnja hidroelektrane Vranduk i dalje bez odobrenog projekta
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Gradnja hidroelektrane Vranduk i dalje bez odobrenog projekta- Ozbiljnije su bile omladinske radne akcije od pristupa izgradnji Hidroelektrane Vranduk, jednoj od najvećih poslijeratnih domaćih investicija, kako to vole reći u Eelektroprivredi BiH. Ni nakon šest godina i trostrukog obilježavanja početka radova još nije odobren glavni projekt za izgradnju hidroelektrane.

Prije desetak dana jedna je TV ekipa, nakon pisanja Žurnala, posjetila gradilište hidroelektrane Vranduk. Zatekli su ugašene mašine i dvojicu radnika. Kada je uprava saznala da kamere snimaju, upaljen je bager, a na gradilište pristiže još nekoliko radnika. Predstavnici firme Strabag, izvođača radova, uvjeravali su da je bila pauza. Zanimljiv je komentar o dotadašnjem toku gradnje dala tom prilikom jedna mještanka Vranduka.

“Aktivnije su radili prije dolaska Bakira. Poslije te fešte sve se usporilo”, podsjetila je na predizbornu ceremoniju kojom prilikom je predsjednik SDA Bakir Izetbegović ozvaničio početak gradnje.

Još nema glavnog projekta

Nakon toga, posljednju sedmicu iz Elektroprivrede BiH te resornog ministarstva svakodnevno uvjeravaju da se dinamika radova odvija prema planu. Obnovljena je okolinska dozvola. Gradilište je posjetio i generalni direktor EP BiH, uvjeravajući javnost da je u toku druga faza pripremnih radova koja osim izgradnje pristupnih puteva i gradilišnih platoa, obuhvata i izgradnju pomoćnog objekta (zagata) za skretanje rijeke u rejonu brane. Kako saznaje Žurnal i prema dokumentaciji koju posjedujemo, upravo je loš projekat za izgradnju zagata bio razlog da ga revident iz Italije, Studio Ing. Pietrangeli, tri puta vraća na doradu. Bez obzira na njihove primjedbe, gradnja zagata je počela.

Istovremeno su iz ovog javnog preduzeća priznali da paralelno sa revizijom još uvijek rade na izradi glavnog projekta i da će tek naknadno aplicirati za dozvolu za građenje koja će, prema njihovom planu, biti izdata u februaru 2017. godine!?

“U toku je završna faza izrade Glavnog projekta, čije je kompletiranje i dostava na reviziju, prema aktuelnom Programu realizacije, planirano 4. novembra 2016. godine. Paralelno teče izvođenje pripremnih radova prema Načelnom odobrenju za građenje HE Vranduk”, saopšteno je iz EP BiH.

Štimanje projektnih podataka

Mnogo toga nadležni saopštavaju osim zaključka revidenta projekta kako nisu urađena sva potrebna ispitivanja prije početka radova, da projektna dokumentacija nije u skladu sa propisima te da je izvođač namjerio da glavni projekt naknadno izradi, shodno izvedenim radovima, o čemu je Žurnal već pisao. Kako bi ishodovali saglasnost revidenta, štimani su hidrološki i hidraulički izvještaj, odnosno kapacitet preliva, tvrdi za Žurnal relevantan izvor iz tima za revizuju projekta.

– Konstrukcija brane iz 2010. godine nije prilagođena za vode 2009. godine, pa su i hidraulički proračuni za kapacitet prelive štimani tako što je tretirana kao mala brana. Proračuni velikih brana po zakonima i propisima imaju strožije kriterije projektovanja i korištenja u odnosu na male brane, pa se ova metodologija ne može primijeniti za HE Vranduk – objašnjava naš izvor.

Ukratko, proračunati nivo vode je korigovan za jedan metar, kako bi se izbjegla izrada novog projekta. O tome nema ni riječi u zapisniku sa sastanka kojeg su početkom oktobra održali predstavnici investitora, izvođača radova, revidenta te supervizora iz Energoinvesta. Tom prilikom, a upitno je da li je to i prevedeno revidentima iz Italije, dogovoreno je da se u projektu “naštima” količina vode koja će odgovarati konstrukciji brane, po kojoj je još 2013. godine i nabavljena oprema iz firme “Rade Končar”.

U svakom slučaju, kako saznaje Žurnal od svojih izvora iz revizionog tima, još nije dostavljena kompletna projektna dokumentacija za strojaru, regulaciju nizvodnog korita, zaštitu nacionalnog spomenika Vranduka, osmatranje, organizaciju građenja te zaštitu na radu. Tek kada se ovaj te preostali tehnički dokumentacije uskladi sa domaćim propisima i pravilnicima može početi gradnja ove hidroelektarne vrijedne 127 miliona maraka. Koja je, eto, počela u skladu sa praksom prethodne federalne vlasti: “Znamo da nije po zakonu, ali nam se žuri…”

(zurnal.info)
A.Gutić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno