Biznis

Gradnja autoputa sjeverno od Zenice napreduje, ali jedna važna dionica još čeka izvođača

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zeničko-dobojski kanton jedno je veliko gradilište kada se govori o gradnji autoceste. Međutim, jedna veoma značajna dionica od 12,8 kilometara još nije dobila izvođača radova, a radi se o dionici Ozimica – Poprikuše dužine blizu 13 kilometara.

Dionica Ozimica – Poprikuše smještena je na području Općine Žepče i jedina je od dionica u Zeničko-dobojskom kantonu gdje se još uvijek ne vrše radovi izgradnje dionice koja vodi od Zenice do Doboja, odnosno, autoceste u Republici Srpskoj koja vodi do granice sa Hrvatskom.

Idejni i glavni projekt Autoceste FBiH su predstavile još prije godinu dana nakon čega se krenulo ka eksproprijaciji zemljišta, koje je, kako Klix.ba saznaje završeno te bi se uskoro trebale dobiti sve potrebne dozvole za pripremne radove.

Radi se o veoma značajnoj dionici autoputa koja povezuje radove od Zenice do Žepča te one radove koji se izvode od Žepča prema Tešnju s obzirom da se dionica nalazi između dvije već pomenute.

U narednim mjesecima trebalo bi uslijediti i potpisivanje ugovora sa izvođačem radova, a kako Klix.ba saznaje radovi bi trebali krenuti do kraja godine s obzirom na rok izvođenja radova i puštanja dionice.

Procijenjena vrijednost radova i nadzora ove dionice prema informacijama JP Autocesta FBiH je na 664.982.200 KM, a sredstva u iznosu od 340 miliona eura su osigurana od Evropske investicione banke.

Autor: klix.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno