Naše

Građanski aktivizam i (zenički) intelektualci

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Građanski aktivizam i (zenički) intelektualci – Ovo zenički se slobodno može prenijeti i na čitavu BiH u kojim god ona granicama bila, jer je činjenično stanje u dlaku isto. Sa tugom i žaljenjem se pri ovome sjetim onih rijetkih INTELEKTUALACA i humanista koji su tako usamljeni o ovom zatrovanom području i izgubljenom vremenu kao prof.dr. Slavo Kukić, dr.sci Esad Bajtal, književnik i akademik Abdulah Sidran,.. i bojim se da će mi lista biti vrlo kratka. Ovaj kratki prilog je ponukan djelovanjem i radom zeničkog Eko Foruma koji u svom kratkom vijeku bitisanja nije dobio potrebnu podršku posebno od ljudi koji bi trebali biti intelektualni, moralni i svaki drugi predvodnici u komunikaciji sa vlastima kada je u pitanju artikulisanje zahtjeva i odnos vlasti i građana. ZAŠTO je tako, lako je i teško odgovoriti. Možda je najbolji i najkraći odgovor dao gore pomenuti humanista Esad Bajtal, citiram:

“Intelektualac je moralni pojam – raditi i ponašati se u skladu sa savješću”. Vrlo kratka konstatacije koja tako jezgrovito definiše moralni lik svakog čovjeka, pogotovu intelektualca. Prevedeno na naš teren i vrijeme to znači da trebate odabrati između vlasti, zagađivaća i javnosti i najčešće nakon svrstavanja na jednu stranu, automatski nagovještavate i mogučnost sukoba sa druge dvije. Imate li ikakve materijalne razloge na prvom mjestu, dolazite u klinč između suprostavljenih strana nakon čega slijedi stavljanje prioriteta na prvo mjesto i ako zaboravite moral i moralne obaveze izbor je jasan. Nikad se javno ne izjašnjavate, ne osuđujete nikog, naravno nikoga javno ne napadate i posao teće. Danas jedan projekat za vlast, sutra drugi projekat za one sa druge strane zakona i tako bajno egzistirate bez ikakvih pečata na čelu ili obrazu, ako ga još imate. Ako vas nekad i nešto zažulja, ima načina i sredstava da te svoje stavove nekom usadite da ih brani, zastupa ili promoviše, a vaš obraz i dalje bez crvenila zbog konfrotacije “ne dao bog” sa onima na vlasti. Sutra opet može naletiti poslić sa njima pa će valjati. Zato u našoj i svakoj drugoj sredini postoje intelektualci koji godinama žive i rade u sjeni, koji su svoj život podredili ostvarenju isključivo ličnih ciljeva i želja. I naravno da im je dobro jer su i na spiskovima vlasti za buduće projekte i posliće, i na spisku recimo zagađivača kada je u pitanju ekologija ili nešto slično. Kada treba javno braniti neki opšti cilj velike većine građanstva, to je rezervisano ili za ljude kalibra gore pomenutih ( koji su u moralnom smislu ljudske gromade izvan ovog vremena i prostora ) ili za budale koji to rade iz uvjerenja, sukobljeni i neshvaćeni od okoline za čije se interese borite.

Zbog ovoga smo strašno ponosni na ono nekoliko intelektualaca koji su članovi i osnivaći Eko foruma Zenica i njihova imena ovdje neću posebno pominjati jer znam da njima nije od toga. Njima je prvo do njihove savjesti i hvala im.

Alibegović Zlatan



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno