Zenica

Građani Zenice još nemaju grijanje, gradonačelnik Kasumović ponovo nije ispunio obećanje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Radijatori u Zenici još uvijek nisu topli iako je grijna sezona počela 1. oktobra. Iz godine u godinu gradonačelnik Fuad Kasumović građanima obećava novu toplanu, a njen rad je upitan i ove godine s obzirom da se najavljuje kombinovani rad starih i novih kotlova.

Kada je prije nekoliko dana Kasumović kazao da će građani Zenice imati grijanje, dodao je i da će se raditi o kombinovanom načinu grijanja, odnosno, da će građane grijati i stari i novi kotlovi. Grijna sezona, po odluci Gradskog vijeća, traje već 10 dana, a građane Zenice ne griju niti jedni kotlovi.

Opće je poznato da su stari kotlovi zadavali glavobolje Zeničanima svake zime s obzirom na to da bi s minusom redovno dolazilo do kvarova i obustave isporuke toplotne energije.

Medijima je prije pola godine Kasumović najavljivao da je toplana gotova, a u predizbornoj kampanji je poručio da će za mjesec dana biti u funkciji. Bez odgovora su i u kompaniji ArcelorMittal koji na brojne medijske upite nisu objasnili aktuelnu situaciju s grijanjem.

Iz Javnog preduzeća Grijanje Zenica, uprkos usvojenoj odluci vijeća da grijna sezona počinje 1. oktobra, su poručili da će ona početi 15. oktobra jer nema potrebe ranije, ali i da ne znaju ko bi finansirao troškove ako bi sezona počela 15 dana ranije.

Temperatura u Zenici danima je ispod deset stepeni Celzija, a tokom noći pada i ispod pet stepeni Celzija. Radijatori su hladni i u većini gradskih škola, a građani se griju konvektorima, grijalicama ili na neki drugi način.

Nova toplana je projekt kojim Kasumović već dvije grijne sezone građanima obećava sigurno i stabilno grijanje, iako je ovo jedini kapitalni projekt u njegova dva mandata, a u kojem je sudjelovao s ulogom od 20-posto.

Iako nikada nije objašnjeno građanima zbog čega se ide kombinovanim načinom ako je toplana završena, nezvanično, problem s novom toplanom je nastao onda kada je ustanovljeno da ne osigurava dovoljnu količinu toplotne energije za cijeli grad. Najavljenim kombinovanim sistemom grijanja nova toplana će biti alternativa starim kotlovima.

Autor: E.Mehić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno